Cum taxezi?

Freelancer fiind, cea mai mare problemă pe care o poți avea cu un client bun (proiect ok, remunerație ok și la timp etc) este aceea de a nu putea pune lucrarea în portofoliu. Astfel, am ajuns în situația de a avea un portofoliu bogat și sărac, în același timp. De ce se întâmplă asta? Mulți clienți sunt de fapt (reprezentanți ai unor) agenții web. Iar multe agenții nu vor să se afle că fac outsourcing.

Ce e de făcut?

1) Ai putea refuza clienții de genul ăsta, ceea ce – de cele mai multe ori – reprezintă o idee destul de proastă. Când nu reprezintă o idee proastă? Atunci când nu ai nimic în portofoliu, desigur! :D

2) Ai putea taxa suplimentar. Dacă tot cedezi toate drepturile de proprietate intelectuală, măcar să îți iasă și ție un ban din asta. Cât taxezi în plus? Rămâne la alegerea ta. Eu taxez 30%. Împreună cu cei 20% pentru compatibilitate cu IE6 ( :twisted: ) rezultă o rotunjire… generoasă a încasărilor.

5 Comentarii to “Cum taxezi?”

 1. Daca ai clienti care gandesc, isi dau seama ca ar fi normal sa plateasca in plus pentru a ceda toate drepturile. Am fost pus si eu in situatie, dar nu am cerut in plus. Poate data viitoare.

 2. Mie mi se pare absolut normal sa ceri un procent in plus daca renunti la toate drepturile asupra muncii tale. Cat sa fie procentul stii doar tu, pentru ca tu iti evaluezi munca cel mai bine… ramane doar sa gasesti intelegere si din partea celui care plateste :-).
  Despre IE6… asteptam cu interes disparitia lui definitiva care cred ca se apropie :)

 3. Staicu Ionuț-Bogdan

  Daca ai clienti care gandesc, isi dau seama ca ar fi normal sa plateasca in plus pentru a ceda toate drepturile.

  De obicei clienții români consideră că li se cuvin toate drepturile.

  Cu clienții străini e altă poveste. Înțeleg altfel fenomenul (într-un fel bun, desigur), ceea ce nu poate fi decât în avantajul ambelor părți.

  Despre IE6… asteptam cu interes disparitia lui definitiva care cred ca se apropie :)

  Din nou, majoritatea clienților români insistă cu IE6. Clienții străini… Nu :D

 4. ATAT! macar stii de ce-ti bati capul.

 5. Cred ca nu exista nici un freelancer care sa nu se fi lovit de problema asta. In Romania se intampla des. Probabil peste 50% dintre potentialii clienti nu inteleg fenomenul si au impresia ca intreaga ta munca li se cuvine.

Show trackbacks

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter