Se caută ucenic!

Mulți oameni (designeri și programatori deopotrivă) au început sau și-au șlefuit skill-urile de-a lungul timpului pe forumul Softpedia. Din păcate însă, timpul a trecut. Oamenii buni au plecat de pe SP (o parte din cauza „regimului”, o parte din cauza afluxului de începători ignoranți și aroganți), s-au mutat fie pe webdesignbox, fie au redus activitatea pe forumuri și se dau pe chestii serioase.

În fine, unul din puținii oameni care are cel puțin 90% din comentarii la subiect, fără deviații, s-a apucat să dea sfaturi. După ce s-a plictisit de dat sfaturi s-a apucat să… scrie o carte de PHP în română. Cum tutorialul lui Oriceon (de care am auzit că este folosit într-o școală prin Republica Moldova pe post de manual!) este un pic outdated (hell, au trecut câțiva ani de la ultimul update), o astfel de inițiativă nu poate fi decât de lăudat. Numele tipului? Flavius Aspra. Nick-ul? OriginalCopy.

Deci, care e treaba cu ucenicul?

Păi, în principiu, poți spune că un tutorial este bun doar dacă este înțeles de cât mai mulți începători. Problema apare însă în situația în care ai trecut de nivelul „hmmm, oare ce face asta?”. Problema și mai mare apare când ai trecut de foarte mult timp de nivelul mai sus menționat. Din simplul motiv că… nu mai știi cum gândește un începător! Prin urmare, Flavius caută câțiva începători (preferabil între 14 și 18 ani) dornici să învețe PHP. Toată treaba este complet gratuită, singura condiție este să știi să apeși pe taste într-un mod cât mai inteligent.

Așadar, masa, dansul și înscrierile se fac.. Unde altundeva dacă nu pe forumul Softpedia?

Desigur, mai este și linkul pentru carte aici. Fiind un proiect în fașă, ai doar vreo 20 pagini de citit. Dar sunt convins că va crește constant, acoperind cât mai multe subiecte.

Așadar…. spor maxim doritorilor!

8 Comentarii to “Se caută ucenic!”

 1. Mai rar intalnesti programatori care sa isi doreasca sa inteleaga cum gandeste un incepator. Majoritatea isi insuseste notiunile de programare si incep sa fac bani realizand magazine online, portaluri etc.

 2. Mulțumesc

  PS: E (vrea să devină) o carte, nu tutorial, dar cum “tutorial” se vinde ca pâinea caldă în zilele noastre, e ok și strategia asta de marketing :-)

 3. În semn de mulțumire ești primul pe listă (http://wiki.yet-another-project.com/phpro/ajuta) care sper că va crește și ea.

 4. Faina initiativa! Ii urez succes & spor lui Flavius!

 5. Inițiativa este lăudabilă și chiar sunt curios unde va ajunge proiectul, că și eu mi-am propus să fac un ghid PHP pentru începători, dar încă n-am avut timp decât să schițez structura de bază a acestuia.

  Totuși, mă sâcâie ceva.

  “Primul pas spre profesionalism
  Timpul mi-a confirmat suspiciunea: majoritatea celor care eșuează, o fac din trei motive:
  1. nu stăpânesc limba română și nu dețin cel puțin cunoștințe medii de limbă engleză”

  Citind o parte din wiki, am descoperit următoarele:
  1. Ceea ce încearCĂ CArtea
  2. asigurarea CĂ CArtea este ușor de înțeles de oricine
  3. Citirea acestei cărți despre programare impliCĂ CApacitatea de a citi concentrat fiecare paragraf
  4. au menirea de a mă asigura CĂ CArtea va fi folosită în cel mai eficient mod posibil
  5. ce s-ar întâmpla daCĂ CArtea ar fi ușor de descărcat
  6. Pentru a descărCA CArtea trebuie să completezi un test.
  7. oricine poate descărCA CArtea
  8. pentru a putea descărCA CArtea

  Și eu o mai dau cu stângul în dreptul în exprimare dar tot mi se pare ciudat să citesc despre profesionalism și stăpânirea limbii române, după care să întâlnesc atâtea cacofonii. Pruteanu a spus că “jandarmeria lingvistică e o fixație caraghioasă” dar a spus și că “trebuie evitate MAI ALES pentru că ele alterează receptarea enunțului, prin aceea că fac lumea să zîmbească și deci deturnează atenția”.

  Iată o modalitate de evitare a cacofoniilor:
  1. Prin această carte încerc(ăm) să… // cartea, de la sine putere, nu încearcă nimic, totuși
  2. asigurarea că această carte este ușor de înțeles…
  3. Parcurgerea acestei cărți despre programare necesită capacitatea de a citi concentrat…
  4. au menirea de a mă asigura că această carte/documentație va fi folosită…
  5. ce s-ar întâmpla dacă acestă carte ar fi ușor de descărcat
  6. Cartea poate fi descărcată doar după completarea unui test.
  7. cartea poate fi descărcată de oricine
  8. pentru a putea descărca această carte

  La punctul 3 am modificat primul cuvânt pentru că mi se pare ușor deranjantă repetiția citirea-citi din “Citirea… necesită capacitatea de a citi”. Sunt conștient de faptul CĂ COmentariul meu poate fi la fel de deranjant ca obligația de a citi cele 7 pagini introductive pentru trecerea testului în vederea descărcării cărții. Totuși, sper că sesizarea de față va contribui la ridicarea calității acestei cărți. Sunt foarte interesat de viitorul proiectului pentru că s-ar putea să trimit direct acolo oamenii care vor să învețe PHP, dar două lucruri mă nemulțumesc, acestea fiind și motivul pentru care nu am descărcat PDF-ul.

  1. trebuie să-mi dau adresa de e-mail pe un sait fără un disclaimer de confidențialitate a datelor personale;
  > știu, trebuie s-o dau și pe acest blog, dar în acest moment Ionuț îmi prezintă considerabil mai multă încredere decât saitul despre care tocmai am aflat.

  2. trebuie să răspund (sau nu) la 42 de întrebări ca să pot solicita cartea.
  > 10 întrebări, dar foarte importante, n-ar fi fost destule? Totuși, wiki-ul menționează de mai multe ori cuvintele sinteză și sintetizare. Cred că ar fi de bun augur o revizie a acelor întrebări și reducerea numărului acestora.

  Pentru oamenii care doresc să învețe și au suficient timp să citească cele 7 pagini s-ar putea să fie o idee foarte bună pentru că parcurgând cu atenție materialul vor ajunge la concluzia că soluția pentru a avansa este disciplinarea efortului de a acumula cunoștințele. Prefer să-i ignor pe cei care vor totul de-a gata, dovedind din primele mesaje că nu sunt dispuși să învețe, ci pur și simplu să le facă cineva treaba, așa că în continuare mă voi referi la ceilalți – cei care nu sunt “nașpa”, dar pur și simplu vor să consulte o carte de calitate pentru o lămurire rapidă. Sincer să fiu, mi se pare un chin obținerea cărții. Eu unul aș prefera să distribui cartea fără niciun fel de opreliște, dar să o încep cu un mic disclaimer în care să spun cui se adresează cartea și ce așteptări pot avea cititorii acesteia din partea creatorului/creatorilor materialului respectiv. Spun asta pentru că foarte puțini începători înțeleg sau reușesc să fie disciplinați când vine vorba de învățat. Asta nu pentru că nu vor, ci pentru că sunt foarte puțini cei care o iau de la zero și pot studia metodic. Cel mai frecvent caz este acela al oamenilor care deja se confruntă cu probleme la care le caută soluții sau cel puțin explicații. Problema disciplinării ar putea fi tratată cu discreție în carte în loc să fie impusă ca un criteriu de obținere a acesteia.

 6. Atat in carte, cat si pe wiki, spun ca nu cred in cacofonii. Fiind un wiki, oricine poate corecta ceea ce eu nu consider o greseala, nu ma deranjeaza. Insa cartea va ramane asa, din convingeri proprii ale mele.

  Cat despre usurinta obtinerii cartii, nu pot spune decat ca:
  – nu este pur si simplu o carte; este un curs, un fel de academie online, din acest motiv nu doresc sa imi bat capul (sa investesc timp si energie) decat in oameni capabili, care doresc sa se alature inarmati fiind deja cu potential. Si astfel de cursanti capabili au aparut, si au trecut testul. Imi vine in minte exemplul cursantului de 15 ani care s-a descurcat impecabil.
  – am ajutat destui ani, si stiu ca stapanirea limbii romane este un impediment pentru multi

  > Problema disciplinării ar putea fi tratată cu discreție în carte în loc să fie impusă ca un criteriu de obținere a acesteia.
  Din pacate, nu ar functiona, cel putin nu ar functiona la fel de eficient pentru cursantii cu potential. In primul rand, marea majoritate ar lua cartea si ar fugi, cu credinta ca reusesc sa inteleaga perfect ce am de spus – insa nu ar fi asa in majoritatea cazurilor. In al doilea rand, cei care ar fi “tratati discret” pe parcursul cursului, s-ar trezi pe undeva la capitolele 3 sau 4 ca abia atunci stiu cum sa studieze, si ar trebui sa reia cursul, de la zero, ceea ce e ineficient in metodica mea de predare. Cartea pune mare accent pe “a face lucrurile ca la carte inca de la inceput, fara peticeli”.

  Multumesc inca o data pentru critiCA COnstructiva :)

 7. Normal CĂ CAcofoniile nu îi vor deturna pe cei serioși, în majoritatea lor, pentru că scopul acestora va fi acela de a învăța programare PHP&MySQL. În cel mai nefericit caz se vor găsi 2-3 oameni cu fixații atât de mari încât să nu agreeze deloc ideea cacofoniilor, să te critice pentru strictețea pe care o ceri și enunți, în timp ce chiar tu te abați de la regulile lingvistice, după care să renunțe.

  Nu cred să te deranjeze abandonul unora, că abia ai mai mult timp pentru tine și restul celor interesați să facă treabă. Dar eu am comentat aici în speranța că ești suficient de deschis micilor ajustări cât să le accepți într-o formă sau alta, tocmai pentru că vrei să faci treabă bună și pentru că punctezi pe cunoașterea limbii române. Dar până la urmă e proiectul tău și timpul tău liber la mijloc.

  Succes!

 8. > Dar eu am comentat aici în speranța că ești suficient de deschis micilor ajustări cât să le accepți într-o formă sau alta
  Încă de la început mi-am propus să nu mă implic mai mult decât se implică și restul comunității. De ce? Dacă interesul nu există, atunci pentru mine înseamnă că proiectul nu merită efortul.

  Dacă cu timpul se vor alătura și alți programatori, este foarte probabil să devină o carte editabilă colectiv. Dar asta nu depinde de mine, ci de gradul de interes și implicare al celorlalți.

  Deocamdată sunt singurul autor/tutore/manager comunitate/administrator, și îmi asum pe deplin aceste roluri (și cacofoniile pe care le fac în mod deliberat).

  Cât despre “privacy policy”, o iau în serios, ca dovadă că am adăugat informațiile necesare pe pagina de înregistrare.

  Mulțumesc

Show trackbacks

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter