Tutorial Windows XP pentru…

În ultimele două săptămâni am găsit cel puțin două tutoriale recent scrise despre… Windows XP. Nu am nimic cu autorii respectivi sau cu articolele respective. La o adică, articolele sunt scrise destul de bine, folosindu-se un limbaj accesibil și foarte, foarte documentate. Ok, și care e problema? Fix asta e problema: că sunt tutoriale despre Windows XP.

Da, este un sistem de operare bun. E stabil, merg toate jocurile și toate aplicațiile pe el, bla bla. Dar uiți un mic amănunt: peste câteva luni face nouă ani. NOUĂ ANI! În ăștia nouă ani au apărut alte două sisteme de operare. Fiecare cu câte un service pack. E drept, vista n-a fost cel mai reușit sistem de la Microsoft, dar să nu uităm ce s-a întâmplat după ultima pocnitoare scoasă de MS, WinMe (Windows Milenium): a ieșit… Windows XP! Și cum Vista a fost un fel de WinMe, cum crezi că va fi Win7? :D

Da, dar WinXP consumă mai puține resurse!

Ok, nu știu cum ești tu. Dar eu am ditamai mașinăria nu pentru a avea cu ce să încălzesc camera. Și nici ca să mă joc Minesweeper la detalii maxime. Am PC-ul pentru a-l folosi. În plus, dacă ai suficient de multă experiență, îți vei aduce aminte cât de blamat a fost WinXP la început: ba că win98 consumă mai puține resurse (!!!), ba că pe Win 98 merg toate jocurile, ba că WinXP arată ca desenele animate, ba câr, ba mâr.

Băi, gata! Îmi place să cred că evoluăm. Avem SSD-uri, avem DDR3, avem quad sau chiar six core, avem plăci video puse în crossfire sau SLI pentru a… Folosi Windows XP? Adică te încăpățânezi să folosești un software ce nu a fost gândit să meargă pe un astfel de hardware! Vrei stabilitate? Ciuciu! Vrei viteză? Poate ai, dar nu destulă. Pentru că, fiind destul de vechi, WinXP nu folosește resursele hardware la maxim.

Direcția în care mergem

Mai devreme sau mai târziu, trecerea se va face oricum spre Win7. Chiar dacă îți vei face upgrade sau nu la pc, la Win7 vei trece SIGUR în maxim un an. Și nici atunci nu va merge mai bine. Și nici atunci nu va consuma mai puține resurse*. Și nici atunci nu vor merge toate jocurile. Dar cu toate astea, VEI FACE UPGRADE! De ce naiba te încăpățânezi să (re)instalezi WinXP? Fie că-l cumperi pe bune sau îl tragi de pe torrents, fă-o! Instalează-ți Win7! Renunță la dinozaurul ăsta! Lasă-l să putrezească! Vreau să văd tutoriale de Windows 7! Cum să fac X în Windows 7! Cum se instalează imprimanta pe Windows 7? Cum se face Rețea pe Windows 7? Chestii d’astea UTILE!

*Că tot veni vorba, știi ce am observat pe forumuri? Că mulți se vaită cât le consumă Windows în idle. Pe bune? Doar mie mi se pare de o idioțenie incredibilă să măsori cât consumă în idle?

50 Comentarii to “Tutorial Windows XP pentru…”

 1. Oamenii trec cu greu la ceva nou pentru ca e diferit, trebuie sa “invete” ceva nou. E greu in special pentru utilizatorii de rand, care utilizeaza calculatorul pentru filme, jocuri, messenger. Iar utilizatorii avansati au fiecare preferinte: unii le au construite pe motive obiective (plusuri/minusuri ale sistemului de operare), iar altii pe preconceptii si gandire/documentatie minima.

 2. Deocamdata ai dreptate doar partial, si uite de ce:

  1. nu toata lumea are o uzina de calcul acasa
  2. nu toata lumea agreeaza interfetele aglomerate
  3. nu toata lumea foloseste softuri complexe (office-ul nu e un soft complex)
  4. nu toata lumea alearga dupa ultimele noutati doar ca sa fie in trend cu moda
  .. si exemplele ar putea continua

  De exemplu eu mi-am vandut farasul acum cateva zile, ca n-am de gand sa-l tin in debara in caz ma intorc in tara peste 5 ani, si mi-am precipitat altul din resturi pe care mi-a fost lene sa le car la gunoi cand trebuia. Nu face nimic altceva decat sa ma ajute la mail, browse, ceva documente, mici modificari urgente pentru clienti, evident muzica si cu greu un film.

  Ghici ce sistem de operare ruleaza? Da Win Xp. De ce ? Evident resurse.

  Chiar daca pentru mine e doar o solutie temporara, pentru unii e configuratia de pe biroul de zi cu zi. Un contabil de exemplu, nici nu are nevoie de multa putere de calcul, softurile de contabilitate primara, declaratii sau ordine de plata, merg de minune pe un farash vechi de 4 5 ani.

  Asa ca “if it works, dont try to fix it!”

 3. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Metal: evident ca nu mă refeream la ăia care reinstalează OS-ul la fiecare cinci ani sau chiar mai rar (cum ar fi contabilii)
  1) Să fim serioși, Win7 rulează satisfăcător pe o configurație veche de cinci ani (i-am făcut maică-mii un PC dintr-un p4 antic cu 512mb RAM și merge excelent pentru net)
  2) Win7 e ceva mai friendly user și are interfața mai lejeră (gândește-te doar la taskbar/launchbar cum sunt grupate toate, spre deosebire de xp)
  3) irelevant ce softuri folosești.
  4) Nu e vorba de modă, e vorbă de evoluție. Cum la nouă ani de la lansarea lui win98 nu prea se mai găsea pe nicăieri, cred că ar fi cazul să se întâmple la fel și cu XP :)

 4. Ai licenta pe Win7 pentru P4 ala? Din cate stiu nu mai e valabila faza cu versiunea OEM (XP OEM mergea cumparat separat de PC, chiar daca era OEM), asa ca singura solutie pe care o stiu e sa cumperi pachetul retail.

 5. Staicu Ionuț-Bogdan

  Ai licenta pe Win7 pentru P4 ala?

  Spre surprinderea ta (și a mea! :D ): da!

  XP OEM cumpărat separat e la fel de legitim ca Win7 OEM cumpărat separat. Adică nu prea este:

  prețurile OEM: am văzut parteneri care vând licențe OEM direct de pe site. Aceste licențe trebuie date împreună cu un calculator nou! Un client care cumpără o licență OEM și o pune pe un calculator pe care nu îl distribuie (aka nu îl dă mai departe), nu este legal. Încalcă punctul 5 din System Builder License Agreement. Licențele pentru legalizare sunt Get Genuine Kit și Get Genuine Windows Agreement.

  Citește aici detalii suplimentare.

  Data viitoare încearcă să te semnezi cu numele tău, nu doar cu o inițială. Mulțumesc :)

 6. Daca XPul a rezistat 9 ani,inseamna ca toti cei care l-au folosit au fost sau sunt multumiti de el.Nu aveam nevoie de un nou SO, ci de unul perfect, compatibil cu orice software/hardware.In cei 9 ani XPul a evoluat mult, fiind un SO perfect in proportie de 95%, asta ptr si acum mai apar mici update-uri.
  Nu am cerut eu in mod expres un nou SO, ci Microsoft incearca sa mi-l bage pe gat.Si mai vrea si bani ptr asta dupa ce i-am platit 2 licente( XP Pro si una de rahat de Vista Ultimate pe care n-am folosit-o decit 3 luni).
  As vrea sa stiu 3 motive serioase pentru care merita sa trec la Win7.

 7. Staicu Ionuț-Bogdan

  As vrea sa stiu 3 motive serioase pentru care merita sa trec la Win7.

  Unul pentru power users: poate folosi lejer mai mult de 4gb ram. Desigur, versiunea x64. XP x64 este o glumiță: instabil, nu ai drivere etc.

  Unul pentru average joe: Arată mai bine (la o adică, unui average joe îi ia ochii :D ). Folosește placa video pentru Aero (interfața grafică)=> merge mai bine. E mai stabil. E mai sigur (UAC ăla, chiar dacă pare enervant, ajută un noob). Interfața este mult mai ușor de folosit (toți clienții trecuți de 30 ani mi-au zis-o). Mai vrei?

 8. Nu folosesc versiuni pe 64biti, deci nu am nevoie de mai mult de 4GB.Cunosc problemele cu versiunile pe x64.Nu schimb SO ca arata mai bine, nici ca e user-friendly si nici ca are o interfata mai usor de folosit.Daca vreau, pot folosi interfete de Vista/Win7 si in XP.
  XPul meu il pot customiza cum vreau eu, indiferent ca e vorba de interfata,servicii,management,samd.
  Iar de viteza, n-am nevoie, am facut un raid0 si am rezolvat problema.
  Deci, nu-mi schimb SO cind vrea Microsoft.

  PS: XPul e la fel de sigur si de stabil dupa aparitia SP3.

 9. Staicu Ionuț-Bogdan

  Nu schimb SO ca arata mai bine, nici ca e user-friendly si nici ca are o interfata mai usor de folosit.

  Cât de mult te atrage Linuxul?

  Iar de viteza, n-am nevoie, am facut un raid0 si am rezolvat problema.

  Pe bune? :D

  Deci, nu-mi schimb SO cind vrea Microsoft.

  Deci până la urmă asta e problema, că nu vrei să ți se spună când sa instalezi :)

  PS: XPul e la fel de sigur si de stabil dupa aparitia SP3.

  Nu. XP sp3 este mai stabil și mai sigur decât XP sp2.

  Hai să facem un rezumat: nu schimbi os-ul pe unul care arată mai bine, nici că e mai ușor de folosit, nici că are un management mai bun al harware-ului, nici că e mai stabil sau mai sigur. Când schibi OS-ul?

  Sunt curios dacă și cât timp ai folosit win7?

 10. Este chiar foarte simplu:
  1. ai hardware vechi -> windows xp sau altceva (linux)
  2. ai hardware nou -> windows 7 merge sensibil mai rapid relativ la xp
  Ce atata bataie de cap ?

 11. Windows 7 (și chiar și Vista), pe 64 biți, rulează mai rapid decât Windows XP (fie el x86 sau x64). Asta, desigur, pe un sistem din ultimii 5 ani, cu un procesor decent și vreo 2 GB de memorie RAM. Așa că se cam duc dracului avantajele XP-ului, chiar și pentru ăia fără „rachete” pe acasă. Iar pentru cei care vor să lucreze doar legal, există Windows 2008 R2, adică Windows 7 pentru server. Acesta, cu ceva modificări, devine un Windows 7 Ultimate care poate rula gratuit, în mod trial, 8 luni. Iar o reinstalare de 2-3 ore, la 8 luni, merită efortul, când economisești bani buni făcând asta.

 12. viteza unui OS nu se raporteaza in nici un caz la XP sau 7. Incearca un Ubuntu si sa imi spui pe urma daca mai ai vreun motiv sa mai instalezi Windows. Good Luck!

 13. Staicu Ionuț-Bogdan

  Da, clar Linuxul este răspunsul la toate… Wtf?! Chiar nu înțelegeți (voi, ăștia ocupați să recomandați linux și/sau osx) că o migrație este puțin probabilă dintr-un motiv foarte simplu: vreau să folosesc ANUMITE programe. Nu alternative! GIMP nu este Photoshop, Inkscape NU este Corel (sau Illustrator) și exemplele pot continua!

 14. ho, nu sari cu wtf-ul, ca nu suntem toti idioti. “Astia” care recomandam o facem cu raspundere, o facem pentru ca suntem in cunostinta de cauza, si noi stim sa folosim gama Adobe, si noi stim ca e mai greu cu Photoshop pe Linux, dar gandeste-te ca unii poate stiu cum se face grafica pe PowerMac si cum randeaza un procesor Motorola, asa ca stim ce vorbim.
  Si vezi ca Photoshop merge pe Mac din nastere (ciudat, ha?)

 15. Staicu Ionuț-Bogdan

  Si vezi ca Photoshop merge pe Mac din nastere (ciudat, ha?)

  Photoshopul a fost doar un exemplu… Dar dacă asta ai înțeles, no comment.

  Si vezi ca Photoshop merge pe Mac din nastere (ciudat, ha?)

  Și? Ce legătură are cu Ubuntu de care ai pomenit inițial?

  si noi stim ca e mai greu cu Photoshop pe Linux

  Păi și… de ce să te chinui când poate rula nativ pe windows?

  E amuzant să vezi cum la fiecare post despre windows apare câte unu’ care începe cu „ubuntu rullz” sau „osx rullz” sau „windows sucks”.

 16. Geeks! :D
  Iar arhitectura PPC avea așa un viitor în sistemele pentru Gigei de au ajuns ăștia de la Apple să bage tot procesoare x86, nu? swq1, vorbești de lucruri care s-au schimbat de ani buni.

  P.S. Am testat, cred, vreo 20 distribuții Linux și BSD, în trecut. Atunci când aveam mai mult timp de pierdut pe experimente și pe învățat chestii noi. Nu m-au captivat, iar asta pentru că foarte multe aplicații pe care le foloseam (chiar și atunci), nu aveau nicio alternativă decentă (sau nu aveau deloc). Lucrurile s-au schimbat, însă aici s-a vorbit despre Windows și nu despre sisteme de operare.

 17. intelege te rog ca eu nu castig nimic, indiferent ce faci tu. Ai dreptate in privinta Photoshop ca reprezinta o complicatie pe Linux, am vrut doar sa iti spun ca se poate, la fel cum poate rula orice aplicatie de Windows.
  Voiam doar sa punctez viteza net superioara de rulare a unui Linux si interfata deosebit de user-friendly a lui Ubuntu pe Gnome.
  Si de asemenea as dori sa imi exprim dezacordul cu tine in privinta puterii de calcul, si ca nu e nevoie de avioane de compuri ca sa rulezi niste amarate de aplicatii, ci esti oarecum presat sa faci upgrade de catre Windows si gestionarea lui precara a resurselor, pe care o observi odata ce incerci altceva. Si am recomandat Ubuntu.

 18. Staicu Ionuț-Bogdan

  Voiam doar sa punctez viteza net superioara de rulare a unui Linux si interfata deosebit de user-friendly a lui Ubuntu pe Gnome.

  Tu sigur vorbești de linux? Fie el și Ubuntu?

  Hai că m-ai făcut curios.. N-am mai încercat un ubuntu de aprox un an. Îl descarc acum și revin cu impresii :)

  nu e nevoie de avioane de compuri ca sa rulezi niste amarate de aplicatii

  Dacă stai doar cu notepad deschis, da, nu ai nevoie de avioane. Dar când vrei să lucrezi în photoshop cu câteva fișiere destul de serioase deschise (sute de layere, smart objects, min 20-30mb/fișier ) și vmware (sau orice alt soft de virtualizare) cu cel puțin o mașină pornită permanent, parcă un 486 nu-ți face cu ochiu’ :)

  Oi crede tu că linuxul este un soi de 42 al sistemelor de operare. Dar… Nu prea e așa :)

 19. swq1, te rog să mai iei în calcul un lucru. Când ești… hai să rămânem la exemplul cu graficianul, vrei să faci grafică, nu să te chinui să faci aplicația ta Windows preferată să meargă în Linux, doar pentru că e gratuit. Repet, Windows 2008 R2 e un Windows 7, kernel-ul e același iar cu Desktop Experience și ceva mici modificări, îl faci Windows 7 Ultimate ce poate fi rulat gratuit în orice mediu (am discutat problema asta direct cu Microsoft România, în trecut). 8 luni de gratuitate zic că-i destul. :)

  Iar când vrei suport și compatibilitate pentru cele mai noi aplicații, e normal să folosești un sistem de operare mai „nou”, ca Windows VISTA (care are 4 ani de acu’) sau 7. Când voi folosi eu Linux, atât ca utilizator „obișnuit”, acasă, pentru browsing și multimedia cât și ca profesionist (pe partea de video și fx), o să înghețe iadul. Cred că părerea lui Gigel strungaru’ care folosește PC-ul la hi5, descărcat manele și jucat CS când vine de la muncă… o știm cu toții; o să folosească și el Linux odată cu mine. :)

 20. Staicu Ionuț-Bogdan

  Haha, ce tare! Tocmai am instalat Ubuntu în vmware. Ce văd după ce termină instalarea? Consola!

  Încep să apăs ALT+f1, f2, f3… (bafta mea că mai știam ceva chestii de acum 10 ani) Ajung la ALT+F7: ecran de login. YEEEE. Dau să bag parola. Ciuciu! Nu merge tastatura. Chiar dacă ALT+Fx mergea, nu mai merge. Dau restart, aceeași poveste.

  Yep, foarte user friendly!

  Nu l-am rulat nativ dintr-un motiv foarte simplu: nu am unitate optică la pc :) Iar timp sau chef de făcut stick bootabil nu prea este…

  Hai să-l instalăm și manual. Revenim :)

 21. @CQ interesant ceea ce zici legat de trial-ul de R2, in orice mediu include si firmele ? ma refer in special la legalitate.
  @swq1 sa fim seriosi, linux este great doar pentru servere, folosit sub forme limitate pe diferite device-uri sau pentru uber-geeks.
  Am un mare respect pentru linux, a fost si este un imbold puternic in lumea open-source, dar slabe sanse sa ajung sa-l folosesc pe un sistem desktop. Poate imi va aduce un spor de performanta, sa zicem 10-30%, desi sigur exagerez, insa nu am auzit pe nimeni care zice ca linuxul este great pentru desktop si etc. sa ia in considerare timpul necesar trecerii pe linux plus gasirea tuturor aplicatiilor alternative si timpul necesar “invatarii” lor.
  In ziua de astazi hardware-ul este ieftin, timpul este scump, si nu neaparat scump as in money: de ce sa pierd o gramada de timp incercand sa ma obisnuiesc cu linuxul si noile aplicatii ?! Prefer sa fac altceva… Like read a book that’s not about linux :))
  @iamntz pe vmware au imagini deja preinstalate cu ubuntu, just run and press play

 22. Da și chiar l-am pus pe un sistem comercial, acum vreun an și ceva. Sistem cu Windows, la preț de sistem fără Windows (am scris un ghid de conversie aici – http://forum.notebookreview.com/windows-os-software/271957-tutorial-windows-2008-nbr-edition.html, însă de atunci au apărut și soft-uri care îți ușurează muuult de tot conversia),. „Cul”, nu? :D

 23. Staicu Ionuț-Bogdan

  La instalare chioară: nu ai nicio confirmare când alegi hdd pe care instalezi. Decât o notificare micuță, FOARTE ușor de trecut cu vederea. Dacă faci un click razna, te-ai scos! Dă-i cu recovery!

  Ce-i drept, îmi place că se instalează repejor. În ~10 min e up & running (cam ca win7 de altfel).

  Acum hai să începem cu mici analize:

  1) vreau să schimb rezoluția. Aleg rezoluția, dau Apply, mă întreabă dacă e ok. Este ok. Se schimbă rezoluția, butonul de apply este în continuare activ. Iar apply, iar confirmare, iar apply, iar confirmare. Pentru un user de windows, dacă un buton este activ, trebuie apăsat :)
  2) așa cum am zis, este în vmware. Vreau să instalez vmware tools. Cum fac? Nu se știe.. Pe dvd-ul montat de vmware tools este o arhivă. Vreau să extrag arhiva. Dau un click dreapta. Opțiunile: open with archive nu știu ce; open with archive mounter. Extract here oricum este inutil…
  2.1) deschid arhiva prin dublu click și trag folderul din arhivă pe desktop. În folderul cu pricina văd câteva fișiere. Fac si eu dublu click ca tot omu’ pe install. Mi se deschide un editor de text (!?) care îmi zice că trebuie să rulez din terminal ./vmware-install.pl. Apucă-te să cauți terminal. Ceva de genul „quick find” cum este atât în win vista/7 cât și în osx, nu există. Oricum chestiile simple sunt pentru proști. Noi vrem chestii complexe. Cât mai complexe! După aproximativ 5 minute de compilări și confirmări, termină de instalat vmware tools. Yee! Happy happy joy!

  Brb, restart (wow, linux cere restart/logout la instalarea driverelor? La cât de lăudat este, n-ar fi trebuit…)

  Îmi place iconul de la rețea. Bine că nu seamănă foarte mult cu cel din osx…

  3) Ca tot useru’ de rând vreau să instalez Yahoo! Messenger. Oups, nu e versiune de linux. Bummer!
  4) Eh, nu-i bai, hai că instalez Skype, să vorbesc cu niște prieteni. ȚEAPĂ! nu merge nici skype. Damn!
  5) Căcat, nici Y!M, nici skype… Hai că ascult niște muzică. Stai! Sunt niște chestii pe care nu le știi, prin urmare trebuie să instalezi ceva codecuri. Pentru MP3!!! trei minute mai târziu am muzică în boxe. YEY! Happy happy joy!
  6) Oups, tocmai am primit un mail de la un client. Ia să vedem ce mi-a trimis? Ah, shit, nu merge să deschidă arhiva. Damn! Oricum era un PSD în arhivă și nu aveam cu ce să-l deschid…
  7) Gnome system monitor papă 6% CPU. Cam mult, dacă mă întrebi pe mine…
  8) Eh, măcar ne uităm la un film… Dublu click pe film și dau să trag titrarea peste film. Merge? Evident! Că nu..
  8.1) Hai să instalăm VLC media player, că în ăsta merge:

  sudo apt-get install vlc vlc-plugin-pulse mozilla-plugin-vlc

  Moah, să moară bibi, ce deosebit de user friendly! (varianta Synaptic Package Manager nu găsea niciun VLC, so…)
  8.2) Termină terminal-ul ( :D ) de instalat. Nu tu ok, nu tu du-te dracu. Am presupus că a terminat. Un shortcut, ceva? Un „rulez după instalare]? Neah, dacă tot suntem deosebiți de user friendly, las’ că ne ascundem în meniu. Dacă vrea să ne caute, bine. Dacă nu… Așa e în tenis!

  Așa că mă scuzi dacă sunt un pic sceptic cu privire la Linux în general.

  În cei peste zece ani de când am tangențe cu IT-ul, Linuxul a fost întotdeauna un OS excelent pentru servere. Pentru desktop-uri… Să fim realiști! Doar entuziaștii și hackers wanna be îl folosesc.

 24. @cq aha, nice, de conversie stiu, am un amic care imi explica pe indelete cum se face, si chiar ca performanta e mai buna in R2 fata de vanilla w7, dar n-am incercat ca, deh, eats some time, dar acum, se schimba un pic treaba

 25. Nu e, e același kernel. Dacă-l faci desktop, merge la fel. Mulți au impresia că e același lucru ca la XP/2003, unde era un alt kernel. Aici e aceeași Mărie… dar fără pălărie. :D

 26. @cq In anumite bench-uri iesea ceva mai bine, dar asta se poate pune in carca la faptul ca anumite servicii lipsesc, cum ar fi System Restore, deci sunt salvate ceva cicluri de procesor.

 27. Păi pe alea ți le oprești oricum, dacă vrei ceva plus de performanță. Pe i7 la 4 GHz, 6 GB DDR3 și hard disk-uri SAS la 15.000 rotații… nu mai dau importanță factorilor de genul ăsta, s-a cam dus vremea tweaking-ului.

 28. Un SSD n-ar fi o idee rea la configuratia aceea, in special un Intel X25 gen.2. Cat despre tweaking, da, uneori nu mai are sens, poate doar atunci cand scapi de bloatware, cum era Security Center din xp.
  System Restore in schimb e chiar util, sau era pe vremea cand testam tot felul de aplicatii caustice.

 29. Merge și SAS-ul foarte bine, timpul de access e de 5 ms și rata susținută de minim 100-110 MB/s în mod single și 150-160 MB/s la RAID0 (deși cred că-l vând: 2x Cheetah 15k5 de 73 GB + controller Promise FastTrack TX2650, toate la 900 lei – preț de magazin cam 2000).

  Ah, de la tutoriale XP am dat-o-n talcioc. :D

 30. @cq Indeed, X25 este exact 900ron, iar ratele sustinute ( care oricum nu conteaza ) sunt duble. Dar performanta la accese random ( in blocuri de 4k, adica cam se intampla destul de des pe o partitie de sistem ) este de cateva sute de ori mai rapida. Plus este mai sigur decat RAID-0. Abia astept sa-i mai scada pretul un pic. :D

  @on-topic: iamntz a demonstrat destul de clar problemele cu linuxul pe desktop (doar o mica parte din ele).

 31. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Marian: alea sunt probleme găsite așa, în primele 15-20 minute de butonat. Dacă aș sta o zi întreagă ori aș lua la bătaie prima persoană ce-mi va ieși în cale ori voi arunca pc-ul pe geam :D

 32. Marian, ratele alea sunt utile pentru cei ce lucrează cu fișiere mari, puține, nu multe și mici. Nu degeaba am folosit SAS-ul pentru editare video HD.

  Ionuț, până apuci să te descurci în Linux cum o faci acum în Windows, ai să ajungi așa: http://blahg.josefsipek.net/photos/misc/_dsc3338-crop-resize.jpg

 33. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Marian: există imagini pentru vmware, dar se presupune că ai cd/dvd și calculator chel. Și cum vmware se descurcă destul de bine în a emula în calculator chel… :D

 34. @CQ ah, true, nu stiam ca faci editare video, dar chiar si asa o sa vezi o dublare a performantei pe partea de read, insa la write va trebui sa astepti refresh-ul de la Intel pentru ca momentan seq. write e undeva pana in 80Mb sau poti pune doua in RAID-0 :D sanse mari sa saturezi interfata sata cu ele. ( yes, i’m a ssd addict :)) )

  @iamntz ma refeream la asta: http://www.vmware.com/appliances/directory/147323

 35. Nu stiu cum sa iti zic… linux e cel mai user friendly dintre toate sistemele de operare :) Nu iti place cum functioneaza o chestie? Esti liber sa o schimbi. Nu iti place cum arata ceva? Nu ai decat sa schimbi acel ceva, ai libertate deplina. Vrei doar click click si gata, pune frate windows orice versiune. Trebuie sa recunosti ca si cel mai friendly sistem de operare, pentru anumiti utilizatori va fi “pain in the ass”. Intr-un final problema e intre spatarul scaunului si monitor.

 36. Staicu Ionuț-Bogdan

  Memo, cred că atât tu cât și restul de linux geeks faceți confuzie între termeni. Aparent pentru voi user friendly înseamnă :

  Nu iti place cum functioneaza o chestie? Esti liber sa o schimbi. Nu iti place cum arata ceva? Nu ai decat sa schimbi acel ceva, ai libertate deplina.

  Nu contează că te costă câteva (zeci de) minute în consolă + google de-ți sar ochii pe tastatură…

 37. Ionut, Am o distributie linux pe PC-ul de acasa. Am renuntat complet la Windows in ceea ce priveste PC-ul personal (cu cel de la birou sta altfel treaba). Ideea e ca de 4 luni de cand l-am instalat, nevasta-mea foloseste PC-ul in cel mai firesc mod cu putinta. Pana acum n-am auzit-o odata sa ma intrebe: cum repar aia si aialalta, sau “hai ca mi-a dat o eroare”. Recunosc, nu e cel mai user friendly sistem de operare, dar pentru nevoile familiei mele isi face treaba destul de bine.

 38. Păi ea folosește probabil browser-ul, player-ul multimedia și o aplicație de chat, ceva. Ia pune-o să facă ceva simplu; să-și conecteze telefonul și să-și transfere agenda din el în PC. :D

  Faptul că-l poți modifica (deși poți asta și-n Windows – poate nu la același nivel, dar o poți face – fără prea multe cunoștințe) nu înseamnă că e user friendly. User friendly e atunci când problemele simple le poate rezolva oricine, imediat, nu după zeci de minute de căutări pe internet.

 39. @cq indeed, pentru utilizare basic fara cerinte ridicate, fara sa ai aplicatii preferate pe alta platforma sa zicem ca ar fi ok.

  Btw. am instalat si eu ubuntu 10.04 lst desktop, arata chiar nice, unica problema este ca a intrat in “orori” imediat; se misca asa de bine incat nu puteam sa fac mare lucru pe el (bine asta era din cauza ca era virtualizat, ciudat totusi ca 9 rula perfectly)

 40. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Marian, nu cred că o sincronizare a agendei sau transferul pozelor din telefon în pc (sau transferul unei manele în telefon, să aibe omu’ rington :D ) ține de altceva decât basic stuff :)

 41. Windows XP este bătrân. Și ce? Am întâlnit destui oameni care n-au avut bani să-și cumpere un sistem suficient de bun pentru Windows Vista și au rămas la XP. În mare parte a rămas la fel situația – oamenii au rămas cu aceleași calculatoare pentru că nu au nevoie de un sistem de operare mai nou și nici bani de un alt calculator nu prea au. Cred că se înțelege destul de ușor că situația în care se află lumea, la modul general, este un factor important. (criza lu’ pește)

  Pe lângă utilizatorii casnici mai există și cei care butonează la serviciu. Chiar și la noi în firmă avem o cârcă de licențe de Vista, dar am făcut downgrade pe toate calculatoarele la Windows XP din două considerente principale:

  1. Resurse
  2. Compatibilitate cu software-ul existent

  Ceea ce trebuie să fie clar pentru toată lumea – inclusiv pentru cei care cred că Windows 7 e răspunsul la toate problemele – este aceea că atunci când ai o licență cumpărată tinzi să o folosești. Orice firmă stă pe licența pe care o are pentru simplul fapt că a dat banii și este în legalitate. Ca atare, indiferent cât e de ieftină memoria, n-o să investești în condiții de criză în RAM și un nou sistem de operare când ceea ce ai funcționează bine și își face treaba.

  Windows 7 e frumos, dar sunt sătul să văd oamenii cât de tare îl laudă. Degeaba vă luați de cei care recomandă Linux, că sunteți fix o apă și-un pământ când recomandați Windows. Până la urmă e și o chestiune de preferință personală, așa că nu prea are rost să o luăm pe ulei pe un astfel de fond. Credeți că Windows 7 e perfect? Dacă nu… de ce dați cu piatra în Linux?

  Testele în mașini virtuale nu sunt concludente pentru utilizarea normală și cei care cunosc îmi pot da dreptate. Oamenii “normali” habar n-au ce e conceptul de mașină virtuală, darămite să mai și aibă vreodată nevoie să instaleze adițiile ca să poată schimba rezoluția. Dacă ați fi făcut o evaluare serioasă, pe un calculator real, fără cârcoteli de genul “vreau scurtătură pe desktop”, ar fi fost mai bine. La fel cum există tutoriale de Windows XP există și tutoriale de Linux. Ubuntu este una dintre cele mai populare distribuții pentru că cineva a avut bani să împingă lucrurile înainte. Cu toate astea, Ubuntu mai are o cale lungă până să devină un sistem de operare suficient de bun încât să atragă și utilizatori obișnuiți de Windows pentru că mai are de rezolvat niște probleme și să-și facă mai prietenoasă interfața.

  Totuși, vă scapă niște detalii din povestea Windows/Linux. Foarte mulți oameni care vor muzică, filme și internet pot fi lejer mulțumiți cu Linux pentru că la fel cum habar n-au să instaleze Windows nu vor ști să instaleze nici Linux, deci e foarte posibil să cheme pe altcineva. Pentru un om care știe ce-i aia partiționare (că oricum se lovește de aspectul ăsta și la instalarea Windows), instalarea Linux nu va ridica probleme de niciun fel după ce se informează puțin. Exact la fel cum oamenii obișnuiți nu fac diferența între FAT și NTFS, n-o vor face nici între EXT, Reiser și altele, dar cei care se ocupă de instalat sisteme de operare au măcar o idee vagă și știu să aleagă. Până la urmă orice ar alege, instalarea va funcționa – chit că unele sisteme de fișiere sunt mai bune decât altele.

  Instalarea programelor în Linux depinde de la o distribuție la alta. Preferata mea este Linux Mint și sunt foarte mulțumit de ceea ce îmi oferă. Pentru începători e foarte bună pentru că are Flash + codecuri preinstalate și poți deschide un PDF din prima, iar suita OpenOffice.org e prezentă și ea pe discul distribuției. Linux Mint e bazat pe Ubuntu și pe ditrowatch.com deja îi suflă în ceafă lui Fedora pentru că dezvoltatorii acestei distribuții au ascultat de utilizatori și au făcut destul de multe lucruri la îndemâna celor cu puțină experiență în calculatoare. Inclusiv programul de instalare aplicații e foarte folositor în Linux Mint. Să mai ziceți că nu-i ușor… că vorbiți aiurea. Dar dacă încercați un sistem de operare uitați-vă și la părțile bune, nu doar la cele care vă displac dacă tot sunteți dispuși să evaluați ceva.

  Nu știu ce face TOATĂ lumea, dar eu unul chiar dacă știu, nu îmi sincronizez telefoanele – indiferent de sistemul de operare, iar mama vrea să încerce și ea lucrul la calculator, dar orice i-aș instala oricum ar lua-o de la zero. Asta nu prea vor unii să înțeleagă. Vor comenzi de BMW în Mercedes și navigare de Opel în Ford. Am ales intenționat mărci cât de cât echivalente doar ca să nu credeți că fac comparații de performanță/fiabilitate/”prietenozitate” (:P) între sistemele de operare. E ca și când mergi în China și te-apuci să-i înjuri pe oameni că nu vorbesc limba română. Păi normal că acolo se vorbește o altă limbă. Dacă vrei să poți interacționa cu ei, înveți minimul necesar, exact cum ai învățat minimul necesar ca să poți comunica în propria țară. Cu alte cuvinte, aruncați cu noroi fără să vă gândiți câți ani v-au luat să învățați Windows și dați cu Linux de perete pentru că “nu-i ca Windows”. Bravo, domnilor… ați sesizat și voi evidentul.

  Dacă aveți timp, luați Linux Mint și vedeți ce știe să facă. Doamne ferește! Nu vă convertiți. Nu vă abandonați Windows-urile, doar pentru că am spus să-l încercați. Vi-l recomand doar ca să vedeți ce au reușit să facă oamenii și ce oferă gratuit. E și ăsta un aspect interesant la Linux… sistemul de operare nu costă nimic, dacă folosești o distribuție care se apropie din start de nevoile tale iar ești câștigat și având în vedere că tot malware-ul de pe Windows nu strică nimic în Linux, nu mai este nevoie nici de un program antivirus care să mai consume și el resurse. System Monitor mănâncă X%. Sincer, chiar vreți să luăm altfel decât la mișto afirmații de genul ăsta? Câți utilizatori de Windows stau cu Task Manager-ul pornit? Sunt multe lucruri care pot fi făcute mai bine și în Windows și în Linux. O să ne cramponăm pe ele ca să demonstrăm care sistem de operare e mai prost sau reușim să trecem peste puerilitățile astea și să evaluăm rațional niște soluții software, ca niște oameni de IT?

  Habar n-am ce face TOATĂ lumea la PC, dar mi-e cât se poate de evident că foarte puțini folosesc Photoshop, Corel și alte softuri de genul ăsta. Cei mai mulți chiar au nevoie de lucruri de bază pentru că pentru ei calculatorul nu-i un instrument din care fac bani, ci unul de divertisment, la fel cum a fost și televizorul acum 15 ani – atât doar că PC-ul necesită mai multe cunoștințe. Și chiar și așa, încă mai sunt solicitat de câteva ori pe an să aranjez posturile TV. Deci ce tot povestiți voi de “user-friendly” și Corel? Astea-s laitmotivuri de dat în cap celor care recomandă Linux. În zilele noastre sunt atât de multe aplicații care pot fi instalate în Linux, încât un om obișnuit se poate delecta mult și bine cu diverse jocuri și playere și alte abureli. Toate astea chiar fără să mai intre pe Goagăl, pentru că orice Linux cât de cât pus la punct are un software manager care îți permite să selectezi ce vrei și să apeși pe Apply ca să le instaleze. Iar instalarea se întâmplă de pe internet și utilizatorul nu trebuie să știe nimic altceva decât că va avea scurtăturile în categoriile aferente din meniu – jocurile la jocuri, aplicațiile multimedia la locul lor și-așa mai departe. Și pentru cei care doresc scurtături pe Desktop sau în “Quick Launch”, sigur se descurcă și începătorii să facă un drag&drop din meniu în zona dorită. Dacă încercați Linux Mint o să vedeți că software manager-ul inclus (nu Synaptic, atenție) are chiar și imagini cu cele mai populare aplicații disponibile, deci oamenii pot da un clic și văd moaca programului înainte să-l instaleze, și au și zona de comentarii și evaluări din partea utilizatorilor comunității Linux Mint, cu ajutorul cărora oamenii își poți face o părere despre softul la care se uită.

  Mare scofală. La fel cum se plâng unii că au de învățat Windows 7 se vor plânge alții că trebuie să exploreze puțin un alt sistem de operare – precum Ubuntu sau Mint sau ce-o fi altceva. Dacă trec oamenii peste smiorcăială vor descoperi că Windows 7 chiar are multe lucruri mai bune decât Windows XP și că Linux nu-i nici de departe porcăria pe care vor unii să-i lase să creadă. Pur și simplu evaluați sincer.

  P.S. Scuzați-mi epistola, dar așa-s eu când mi se pune pata. :P (stați să vedeți când mi se pune S-ATA. :P)

 42. Ionuț, mersi de observații.

  Justificarea mea pentru a scrie acel tutorial – acum am devenit (conform propriilor mele criterii) expert în a instala Windows;

  După muuuuuuuuulte reinstalări, după ce am trecut prin multe furci caudine, etc.

  Dacă m-aș ocupa zi de zi de reinstalări, dacă aș avea un sistem ultra-performant, da, aș scrie, poate, despre Vista sau 7.

  În prezent am scris despre XP pentru că aici e specializarea mea. :)

  Mersi din nou.

 43. Salut. Abia acum am văzut legătura la un articol de al meu la care faci referire. Și eu mi-am pus întrebarea de ce stagnăm pe sisteme de operare vechi, pe aplicații depășite și, mai ales, de ce Windows și nu Linux. Fac training de aproape zece ani și singurul răspuns găsit este: pentru că așa vrea piața. Voi nu faceți parte din piață. Însă există o mare masă de utilizatori, de consumatori de IT, care, din diverse motive – plecând de la considerente financiare și terminând cu cele de comoditate, încă mai utilizează subiectul comentariilor. Ai idee câți mai folosesc Internet Explorer 6? Ei nu sunt informați, așa cum sunteți voi. Ei nu sunt ajutați sau sfătuiți măcar de adminii din firmă, chiar dacă acest lucru rezolvă multe probleme de securitate. Nu mai spun de investițiile în IT făcute de manageri. Și atunci? Aici vine ajutorul vostru, un fel de middleware, care prin ceea ce faceți (dar mai ales cum o faceți) puteți schimba lucrurile, chiar și o trecere de la utilizarea produselor Microsoft la cele opensource (cu toate că și aici există mult subiectivism). Scuze, cred că am vorbit/scris prea mult… defect profesional. PS Din motive de timp nu am mai scris pe Windows pentru începători, dar din acest weekend o fac din nou… Și nu numai acolo… Vă aștept.

 44. Staicu Ionuț-Bogdan

  Florin și Olivian, vă mulțumesc pentru comentarii!

  În prezent am scris despre XP pentru că aici e specializarea mea. :)

  Păi… respecializează-te :D

  pentru că așa vrea piața

  Greșit! Pentru că așa este educată piața! Dacă userul aude peste tot „win xp rullz”, normal că nu vrea altceva. Dar din moment ce te cheamă pe tine, meseriaș, să-i repari PC-ul, îi sugerezi: „nu vrei win 7? e mai bun, mai frumos, mai curat și mai plăcut uscat :D”.

  Încet-încet se educă piața.

  I-am instalat unui client win7 de probă (avea hdd-ul bușit și pornea windows-ul la a treia încercare). După câteva zile, când i-am adus alt hdd, a insistat să-i pun tot win7, deoarece îi place mai mult decât XP.

  Clientul are în jur de 60 ani iar PC-ul este suficient de vechi pentru a descuraja pe oricine vrea să instaleze altceva decât XP. Cu toate astea, instalarea Win7 a durat mai puțin decât XP. A găsit toate device-urile mai puțin tv tunerul. Acesta l-a instalat după ce i-am dat puțin net și a găsit driverul.

  La urma urmei, win7 nu e atât de rău pe cât a fost Vista, de exemplu (Care se știe că era nesătul la resursele folosite). Merită o șansă ;)

  (moah, cred că ar trebui să mă plătească Microsoft :D )

 45. :) Aș fi vrut să am același succes ca și tine… dar m-am dat după client chiar dacă avea 300 de calculatoare cu XP și Office 2003 și licențe de W7 și Office 2010 în sertar… Acolo nu era problemă de educație IT ci de activități critice unde trecerea nu o poți face peste noapte. Personal mi-ar fi convenit să mă pun în valoare cu varianta a doua, dar, repet, e vorba de o piață. Întrebare: ai idee (într-o situație ca mai sus) dacă se acoperă costul întârzierilor datorate necunoșterii unui program nou cu plusul de valoare obținut din facilitățile oferite de un nou program? În ceea ce privește reclama pentru Microsoft, sunt destule firme care te pot ajuta să primești un procent la fiecare sistem instalat cu licență, asta dacă și clientul tău este dispus să plătească pentru ea.

 46. Staicu Ionuț-Bogdan

  Acolo nu era problemă de educație IT ci de activități critice unde trecerea nu o poți face peste noapte.

  Cunosc o firmă care încă folosește win98 pe PC-urile de conta.

  ai idee (într-o situație ca mai sus) dacă se acoperă costul întârzierilor datorate necunoșterii unui program nou cu plusul de valoare obținut din facilitățile oferite de un nou program?

  Problema nu este dată de necunoașterea unui program. Win7 este cel mai simplu de folosit Windows de până acum. Problema reală este dată de programele folosite de respectivii clienți.

  Evident că nu poți justifica 200 pc-uri cu i7 și 8Gb RAM pentru conta :)

  Oricum, firmele sunt excepții. Fie din motive de compatibilitate, fie din motive de restricționare (ex: IE6 nu se împacă cu youtube, facebook etc => angajații nu o mai ard aiurea pe net).

  Dar cu restul utilizatorilor nu mai ai nicio scuză. Ori ghidurile menționate la începutul postului nu sunt destinate firmelor. Nu? :D

 47. Eu am să scriu pentru toată lumea… și pentru începători și pentru cei avansați… dar, se merită o concluzie… sunt de părere că trebuie promovat noul pe toate căile (numai așa putem obține progres); educația în IT la nivel de masă lasă de dorit, dar îmi pun speranța în noua generație; orice serviciu trebuie plătit pentru a exista motivație… așa obținem și progres, nu? :) Toate cele bune…

 48. Salutare la toata lumea , inca un vot in plus pentru xp :)) Il folosesc , sunt mandru de el merge de rupe :P Articolul tau e bun dar prea vrei sa fortezi trecera de la xp la windows 7 , ai de castigat din asta? Ai fi mirat sa afli ca inca se folosete windows 95 asa ca nu ce e si nou e neaparat bun .Eu raman la xp pana mai merge si cu siguranta ca multa lume face la fel .Multumesc

 49. Staicu Ionuț-Bogdan

  @sklipy: trecerea la w7 ar însemna, printre altele, și adopția browserelor mai noi. Deci da, am de câștigat din asta. :D

 50. Cică la nivel mondial Windows XP a scăzut în sfârșit sub 50% din cota de piață Windows. Cu toate astea… e de departe sistemul de operare majoritar, ceea ce înseamnă destul de multe procente de IE6, IE7 și IE8. Puf. Ajungem și noi la mită browserială să mutăm oamenii de pe vechile browsere pe altele, „civilizate”?

  http://www.techspot.com/news/44902-windows-xp-usage-finally-falls-below-50-mark.html

Show trackbacks

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter