De ce Android este un sistem de operare „grozav”?

Nu pentru că are o bază destul de zdravănă în Java. Nici pentru că aplicațiile se scriu tot în Java. Nu, e o chestie mult mai interesantă, cercetată în amănunt de cei de la OpenSignal.

2015-08-10@34_56

Ce vezi mai sus reprezintă dimensiunile ecranelor folosite pe dispozitivele cu Android. Trist și îngrijorător este că nici Windows Phone nu se simte prea bine și tind să cred că se află cam în aceeași situație, diferența fiind în numărul efectiv de utilizatori.

Dar ce este cel mai îngrijorător și greu de înțeles pentru mine este următorul grafic:

2015-08-10@37_39

Nu, nu sunt rezoluțiile tuturor dispozitivelor. Fiecare pătrățică înseamnă un dispozitiv cu Android. În total sunt 24000 dispozitive distincte. Uite-te la câte are Samsung și întreabă-te care este scopul dacă toate arată (aproximativ) la fel și oferă aceleași caracteristici (vorbesc, evident, de aceeași gamă de preț). De exemplu, diferențele dintre aceste trei telefoane sunt, în mare parte, de ordin vizual. Doar că unul e de 4.3, altul de 4.8 și altul 5.25 inch, toate având rezoluții diferite. Motivul? Aș zice că ori le e teamă de canibalizare ori  vor să ofere cât mai multe dispozitive în ideea să prindă cât mai mulți clienți. Așteptăm un oficial Samsung să ne spună :)

Iar asta se simte în experiența finală a utilizatorului. Dacă deschizi review-urile unei aplicații din Google Play vei observa că, în loc să se discute despre funcționalitățile aplicației respective, ai comentarii de genul „merge pe nexus” sau „nu merge pe galaxy”. Sigur, nu orice aplicație, dar sunt multe de acest fel.

Ce e de făcut?

Cred că deja este prea târziu pentru a se mai face ceva. Cam asta e situația în care ne aflăm, iar un dezvoltator trebuie să țină cont că aplicația lor are șansa de a rula pe cel puțin 24.000 de dispozitive.

Nu știu dacă are rost să mă iau și de cele șase-șapte versiuni de Android…

4 Comentarii to “De ce Android este un sistem de operare „grozav”?”

 1. Catalin Nicolescu

  Stii cu ce imi seamana? Cu PC-urile. Sute, mii, sau zeci de mii de OEMs, hell orice pusti in ziua de azi e custom builder. 6 versiuni inca in uz, fara sa socotim WinXP, Win RT, Win embedded
  Si n-a cazut cerul pe pamant :)

 2. @Claudiu: nu o fi atât de negru, dar nici foarte alb nu e :) Mă uit în statisticile de la devforum și am aproape două sute de rezoluții diferite, unele cu diferențe de câțiva pixeli față de restul. Sunt 94 de rezolutii ce au mai mult de trei vizite.

  @Cătălin: corect, dar până acum câțiva ani, dacă vedeai un monitor de 14 știai că e 800×600, unul de 15 este 1024×768, unul de 17 sau 19 avea 1280×1024 șamd. Acum avem rezoluții de genul 1229×983, 414×736, 338×563 șamd…

 3. Catalin Ncolescu

  “Acu’ cativa ani” insemnand ~7ani
  Nu lucra in pixeli, ci in %
  60% of the time, works everytime

Show trackbacks

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter