Fii la curent cu tehnologia!

Una din provocările meseriei este să fii la curent cu ce se întâmplă în jurul tău. Nu neapărat să lucrezi efectiv cu ultimele tehnologii ci măcar să fi auzit de ele, să știi ce fac, să știi la ce ajută șamd. Cred că mai bine de jumătate din potențialii colaboratori ce m-au contactat în urma anunțului nu auziseră de Grunt, VCS (nu de acronim ci de concept), SASS, DRY etc. Prin urmare, am zis să fac un fel de ghid pentru a fi la curent cu ce mișcă în zonă.

Newslettere

Sunt abonat la câteva newslettere ce îmi furnizează, săptămânal, cel puțin unul-două articole ce merită citite. Avem așa: HTML5, CSS, JavaScript, Web Design, Web Tools, NodeJS, Responsive, Changelog, PHP. Nici unul din aceste site-uri nu au trimis spam-uri. Partea bună este că nu vin toate mailurile în aceeași zi, deci vei avea (aproape) zilnic câte un mail în inbox.

RSS Feeds

Chiar dacă Google și-a eliminat Reader-ul din portofoliu, au apărut o mulțime de alternative. Prin urmare, am strâns vreo 150 site-uri și blog-uri de tehnologie. O poți descărca de aici și o poți importa în reader-ul tău preferat.

Alte Surse

Ai putea crede că s-au terminat  sursele de știri, dar ai fi într-o mare eroare :) Alte surse de știri ar fi – făra să ne limităm doar la astea două – Twitter sau Paper.li.

Pentru Twitter folosesc Tweetdeck, împreună cu câteva coloane setate să facă – la intervale regulate – căutări după anumiți termeni ( sublimetext, backbonejs, tdd, unit testing, agile etc).  Sigur, este și mult zgomot; de exemplu, hashtag-ul #wordpress este pus automat (cred) de posturile publicate pe wordpress.com. Ceea ce înseamnă că vei primi o mulțime de linkuri cu relevanță zero (ăsta este motivul pentru care am renunțat la a mai urmări acest keyword).

Cu Paper.li este la fel de simplu: îți faci cont și setezi ce termeni și la ce interval vrei să caute. Și unde! (Facebook, Youtube, Twitter etc). La fel ca și la twitter, sunt șanse să prinzi și zgomot. Câteva hârtii interesante găsești aici.

O ultimă sursă ar fi webplatformdaily.org. Are un model freemium: îți prezintă ultimele link-uri postate, dar dacă vrei acces la arhivă, trebuie să plătești. Dacă merită sau nu… Tu decizi :)

Cum consum aceste știri?

Ok, acum am ce să citesc, dar cum voi citi? Timpul este o resursă foarte prețioasă și este posibil să găsești un articol interesant într-un moment nepotrivit: fie când așteptai să cloneze un repo, fie când vorbeai la telefon etc. Pe scurt, găsești un articol când nu îl poți citi. Cum procedezi?

Cel mai simplu ar fi să folosești bookmarks normale. Dar am câteva idei mai bune:

Pocket / Readability / Instapaper

Toate îți permit să salvezi link-uri pentru mai târziu și să le organizezi pe categorii. De asemenea, toate au aplicații mobile, ceea ce înseamnă că le poți citi, mai tâziu, pe diverse dispozitive (inclusiv în browser)

iPad / Kindle

Poate că cititul stând pe scaun nu e cel mai comod. Poate că pierzi câte o oră pe drum spre muncă. Poate că seara, înainte de somn, ai chef de citit ceva. Sau poate că ești, pur și simplu …. constipat. Instalezi una din aplicațiile menționate mai sus, iar toate articolele se vor sincroniza.

Combinația Readability/Kindle sau Instapaer/Kindle poate fi una foarte interesantă. Cum ebook reader-ul de la Amazon nu are posibilitatea de a instala aplicații, cele două servicii îți vor trimite articolele sub formă de carte. Asta înseamnă site-uri „dezbrăcate” de toate elementele de design; practic vei avea doar articolul. Doar că poate fi și o treabă mai murdară, deoarece unele articole – de obicei cele ce conțin blocuri de cod sau filme – nu vor fi afișate complet.

Una peste alta, iPad (sau orice altă tabletă cu Android) sunt superioare dina cest punct de vedere unui Kindle.

Teach a man to fish and you feed him for a lifetime

Cum aleg articolele ce merită citite? Foarte simplu! Dacă același articol apare de mai multe ori la intervale foarte scurte, probabil este unul ce merită citit. De exemplu, acest articol a apărut de câteva zeci de ori în doar câteva ore în toate sursele mele de știri!

Până anul trecut am făcut un fel de experiment, am încercat să strâng săptămânal câteva link-uri interesante. Am fost întrebat de nenumărate ori de ce nu mai postez. Răspunsul scurt este că nu am suficient timp pentru a citi atâtea articole săptămânal (cele 10-15 link-uri postate de obicei erau extrase din cel puțin 50 de articole).

Spor la citit!

Un comentariu to “Fii la curent cu tehnologia!”

  1. Nice! Thanks for the feeds :D

Show trackbacks

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter