Investiții de sfârșit de an

Vine sfârșitul anului, vrem să reducem cheltuielile la impozit dar în mod legal și cumpărând ceva util. Și stăm și ne gândim cam ce s-ar putea lua, în ce s-ar putea investi sau de ce am avea nevoie. Iată câteva idei.

Două sfaturi

Înainte de a cumpăra orice produs, ține cont de următoarele două lucruri:

 1. Intră pe site-uri internaționale (newegg, amazon) și vezi reviews. Ține cont că 4 stele din 2000 reviews sunt mai importante decât 5 stele din 10 reviews!
 2. Best tools money can buy. Întotdeauna! Sigur, faci o economie acum și îți iei un SSD ieftin, dar merită să îți pierzi datele peste o lună? Poți cumpăra un monitor de 24″ cu 500 lei, dar chiar crezi că ochii tăi îți vor mulțumi?

O Tabletă/Ebook reader

Nu știu tu cum ești, dar mie îmi place să citesc. În ultima vreme am descoperit beletristica, dar cărți tech citesc de jumătate din viață. Fie că citesc articole (Pocket sau Readability sunt indispensabile!), fie că citesc cărți (epub, pdf), fie că-s pur și simplu manuale, aproape în fiecare seară îmi fac timp cel puțin jumătate de ceas să mă documentez un pic.

Nu recomand un produs anume, fie că-i iPad, fie că-i Nexus 7 sau Galaxy, fie că-i pur și simplu un Kindle (dacă nu îți place să citești pe un ecran cu backlight, ăsta e un device must have).

Dacă îl cumperi strict pentru citit, oricare alegere este o alegere bună. Dacă vrei să mai faci ceva browsing, să dai un like etc, probabil ar trebui să aloci un buget ceva mai generos.

Hint: RDS dă SIM-uri cu 5Gb date si 1-2€/lună ce pot fi folosite în iPad.

Am citit pe undeva că „iPad changed the way we poop”. Fără alte comentarii! :)

Un monitor suplimentar sau un alt monitor, mai mare

Ca și spațiul de stocare, monitoarele nu sunt niciodată suficiente sau suficient de mari. Joel Spolsky zice că cel mai bun set-up pentru monitoare sunt: unul de 30″ și unul de 24″, pus în mod portret. Eu am două de 24″ și pot să zic că schimbă tot workflow. În bine.

Lucruri la care ar trebui să caști putin ochii
 • Un monitor de 27″ și o rezoluție full hd (1920×1200) e posibil să nu fie o afacere foarte bună. Ca idee, la monitoarele mele de 24″ am 1920×1200. La 27″ ar trebui să fie cel puțin 2500×1400. La 30″? Și mai mult!
 • Dacă îți cumperi al doilea monitor, să ai grijă ca rezoluția verticală să fie aceeași/asemănătoare. Este foarte frustrant să ai mausul într-un colț și să nu îl poți muta pe cel de-al doilea monitor!
 • Tot în cazul celui de-al doilea monitor, verifică gamut-ul. Nu zic că e bun sau rău un gamut extins, dar e bine ca ambele monitoare să aibă același gamut. Aș fi vrut să-mi fi spus cineva asta în urmă cu doi ani…
 • Evită monitoarele glossy.

Un SSD

Se știe că cea mai lentă componentă dintr-un PC este HDD-ul. De asemenea, cel mai slab SSD este mult mai rapid decât cel mai performant HDD. Nu zic că e o idee bună să cumperi cel mai slab SSD, ci doar că e o idee bună să cumperi un SSD. De cele mai multe ori, 128Gb este suficient. Nu te gândi că faci economie la 100 lei doar să vezi peste câteva luni că nu-ți mai pornește Windows.

Un HDD Extern

Backup, backup, backup, backup.

Un UPS bun

Este ciudat să vezi oameni ce investesc mii de euro pe un PC dar se zgârcesc și ori cumpără cel mai ieftin – în cel mai bun caz! – UPS ori, pur și simplu, merg „pe încredere”.

Un scaun

Am Embody de trei ani și ceva și încă se ține bine.

O tastatură

Chiar dacă am trecut în tabăra tastaturilor mecanice, încă recomand tastaturi ergonomice (din cauza prețului relativ mare – peste 400 lei – al tastaturilor mecanice). MS 4000 și MS Sculpt încă mi se par deal-uri foarte bune!

Link-uri

Pentru a evita discuții idioate (de genul „ahaaa, e link cu afiliat!”), am preferat să le pun pe toate aici.

Buget de maxim 1000 lei
Buget de maxim 2000 lei
 • iPad 2 – atenție însă că Apple are obiceiul de a oferi update timp de trei-patru ani pentru un device, iar iPad 2 are deja doi (sau trei?) ani
 • Galaxy Tab 3
 • SSD Samsung 500GB
Buget de peste 2000 lei

6 Comentarii to “Investiții de sfârșit de an”

 1. Ce ai vrut sa spui mai exact cu „ Nu te gândi că faci economie la 100 lei doar să vezi peste câteva luni că nu-ți mai pornește Windows.”?

  Ce SSD ai si ce SSD-uri recomanzi?

 2. Esti printre putinii care recomanda un SSD in pofida procesorului, RAM-ului sau a altor componente. Cred ca lumea nu intelege ce diferenta poate face un SSD.

  Am folosit timp de 3 ani un SSD OCZ de 60GB pe care aveam instalat doar Windows 7 si care soft-uri si a fost cel mai bun upgrade pe care-l puteam face PC-ului.

  Acum mi-am schimbat desktop-ul si am un Samsung 840 de 500GB. Am renuntat de tot la HDD, pentru ca e extrem de incet si zgomotos.

 3. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Ionut Bajescu: Sunt destul de cunoscute cazurile în care unele SSD-uri pierd datele, mai ales în cazul unei pene de curent.

  Recomandări sunt la sfârșitul postului, mașina mea e aici.

 4. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Alex Dumitru: Este simplu: un HDD bun are o rată de transfer reală de 70-80-100Mb/s. Cel mai ieftin SSD are minim 150Mb/s.

  Acum vreo trei-patru ani, un client a vrut să-și cumpere un alt laptop, pentru că al lui mergea extrem de greu (omu’ făcea strict lucruri ce țin de office: editare text, tabele, ceva contabilitate etc; laptopul avea vreo trei ani). Îl conving cu greu să cumpere un SSD (la momentul respectiv prețul unui SSD bun de 60Gb era ceva mai mult de jumătate din prețul unui laptop nou) spunându-i că dacă nu merge bine îi dau eu banii.

  Acum câteva luni îi crapă laptopul. Cumpără altul, mă sună: „mi-am luat ieri un laptop, îmi spui ce SSD pot lua pentru el?”.

 5. @Ionut El te-a ascultat, dar sunt multi care isi iau Core i7 cu 16GB de RAM si zic ca nu e diferenta mare fata de PC-ul anterior, pentru ca folosesc HDD. Si n-o sa fie diferenta nici cu procesoarele de peste 20 de ani, daca folosesc HDD :)

  Eu sper doar sa se ieftineasca SSD-urile, pentru ca momentan sunt cea mai scumpa componenta de PC, daca te incapatanezi ca mine sa nu mai folosesti HDD.

 6. @Ionut Bajescu: SSD-uri cu care am lucrat/lucrez si le recomand:

  Samsung 840 Pro – cam cel mai bun de pe piata pe port SATA(+ 5 ani garantie).
  sunt OK si Samsung 840 evo si sunt ceva mai ieftine(3 ani garantie).
  OCZ Vertex 4 model mai vechi, dar foarte bun(5 ani garantie), Vector 150 – deasemeni foarte OK(5 ani garantie), Intel 520, model mai vechi dar bun, Intel 530 si asta e decent(5 ani garantie au si intel-urile)

Show trackbacks

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter