Sublime Text – Introducere

Folosesc Sublime de vreo doi ani și mi-am dat seama că nu am scris niciodată, nimic despre el. Ceea ce e ciudat, pentru că absolut toți dintre cei cu care vorbesc cred că sunt exasperați de cât de mult pot lăuda editorul. Prin urmare, voi scrie câteva articole pe această temă. Încep cu articolul de față, urmând să scriu despre pachete, setări, tips & tricks.

Folosesc Sublime Text de vreo doi ani, de când autorul E-text a dispărut. Întâi nu a mai răspuns pe forum, apoi nu a mai lansat nici un update, după care a lansat o versiune nouă după care… Nu a mai dat nici un semn de viață. Într-un fel este păcat, deoarece era un editor excelent, cu niște features ce nu există în alte editoare (decât Vim și probabil Emacs, dar vorbim despre editoare accesibile tuturor, nu despre acele aplicații care necesită săptămâni întregi pentru acomodare):

 • istorie persistentă – dacă închideai editorul/fișierul, în  momentul în care îl re-deschideai puteai face undo până la prima versiune.
 • branched history – asta nu știu cum să o traduc, dar imaginează-ți următoarea chestie: editezi un fișier, dai undo de câteva ori, continui să editezi și îți dai seama că ce ai început să modifici e greșit. Dai undo până la punctul comun, după care dai re-do. Un popup te va întreba pe ce „branch” vrei să continui.

Sigur, aceste două features sunt acoperite de VCS, dar uneori este mult mai comod așa decât să dai commit, checkout într-un branch nou, reset, checkout în vechiul branch etc…

În fine, s-a dus. Nu cred că se mai întoarce vreodată și, chiar dacă ar reveni spectaculos, eu nu voi migra înapoi la E-text.

Revenind la Sublime Text. În afară de cele două features de mai sus, are tot ce avea și E-text. În plus:

 • Este stabil. De când îl folosesc a crăpat doar de câteva ori și asta pentru că era vreun plugin mai rebel;
 • Este rapid. Comparativ, orice comandă a lui E-text trecea prin Cygwin, ceea ce însemna cel puțin o secundă de așteptare;
 • Are foarte multe plugin-uri. În plus, realizarea unui plugin nou este extrem de simplă, chiar dacă nu cunoști prea bine limbajul Python (care, btw, este ridicol de simplu!);
 • Este cross platform iar aceeași licență o poți folosi pe toate platformele, indiferent că-i Mac, Linux sau Windows;
 • șamd.

Cu toate astea, mai apar tot felul de discuții pe forum. Ba că e prea scump (70$), ba că nu-i open source, ba că-i one man show (deși, din câte am înțeles, de câteva luni sunt vreo trei oameni) și că dacă dispare developerul editorul moare. Și E-text este open source. Uite-te când are ultimul commit. 2011?

Pentru mine, Sublime este the one true editor.

Ce-i lipsește lui Sublime? Din punctul meu de vedere, doar câteva lucruri, în ordinea importanței):

 • Tooltip API – Lipsa acestui API limitează o grămadă de plugin-uri (cel mai interesant ar fi un intelisense)
 • Sidebar API – De exemplu un file browser custom (FTP client). Sau symbol list
 • Code folding pe bază de sintaxă, nu pe bază de indent.

Chiar dacă prețul este destul de mare – 70$ sunt destui bani – editorul poate fi folosit și fără a fi cumpărat. La fiecare 10-20 minute, în momentul în care salvezi, apare o alertă care te informează că folosești o versiune gratuită. Asta e singura diferență între versiunea gratuită și versiunea licențiată; eu am folosit editorul în felul ăsta vreo două-trei luni. Prin urmare, poți folosi fără probleme ST3, indiferent dacă ai sau nu licență.

Bun, acum că am făcut o introducere, să vedem câteva good practices. Tot ce urmează se referă la Sublime 3, dar majoritatea se pot aplica fără probleme și la Sublime 2 și fac presupunerea că familiar cu Git.

Va urma…

13 Comentarii to “Sublime Text – Introducere”

 1. si eu folosesc sublime text 3, dar am cateva pluginuri, sublime are un packagecontrol unde poti sa adaugi pluginuri vezi ala de shft/ftp/etc

  ce folosesc eu si mi se pare absolut genial sunt:
  emmet
  nginx
  bracket highlithter

  Fontul schimbat pe Source Code Pro

  best stuff ever

  Bonus: daca vrei sa folosesi terminalu in sublime text incearca SublimeRepel

 2. Staicu Ionuț-Bogdan

  @necenzurat: în articolele următoare voi scrie despre pachete must have.

 3. 70$ pentru un editor text? lolz.

 4. Staicu Ionuț-Bogdan

  Care ar fi suma corectă?

 5. free.
  de ce as da bani pe un editor care nu ajuta cu nimic? cu ce-i mai bun decat npp? tot ce-ai spus tu acolo sunt banalitati. upload manual/automat. vcs. formatare. autocomplete. debuger. toate astea + multe altele vin gratuit in alte editoare. si astia cer 70$ pe un editor care stie sa coloreze mumos textul? e facut cumva de apple? sau a aparut prima data pentru mactarzi?
  ps: am instalat sublime-ul. am spus ca poate-l folosesc cand trebuie sa mofic ceva rapid pe un server si deschid fisierele direct. am ramas tot pe npp pentru asa ceva.

 6. Bogdan Ciubotariu

  @semeketh, e cu cel puțin 10 clase peste N++ la viteza cu care poți scrie cod în el. E adevărat, nu am explorat prea multe din plugin-urile N++, dar eu unul nu aș face pasul înapoi de la Sublime.

  În plus, eu încă nu l-am cumpărat, deci tot free e pentru mine (Ionuț o să arunce cu pietre după mine acum)… :D

 7. @Bogdan, sincer nu ma intereseaza nici unu nici altul. dar 10 clase? hai serios. poate npp o fi la grupa mica si sublime la grupa mare. tot gradinita se cheama.

  …la viteza cu care poți scrie cod în el

  se misca degetele mai repede? oO

 8. Staicu Ionuț-Bogdan

  @semeketh: Uite o listă cu lucrurile importante (pentru mine) la un editor; de asemenea, special pentru acest comentariu am instalat Notepad++ pentru a face un fel de comparație:

  Edit: am mutat tot comentariul într-un post.

 9. ok, m-ai depasit cu mult. prea multe comparatii pe chestii care nu ma intereseaza la npp. ti-am spus, il folosesc cand trebuie sa editez ceva rapid direct pe un server.
  chestii simple, o linie. o variabila. o bucata de html.
  in orice caz nu pentru proiecte.
  ps: sunt curios cum se deschide un proiect in sublime. am cautat si n-am gasit. open folder nu-i echivalent cu un proiect.
  nu-ti spun de ide-uri tocmai din cauza ca ai spus ca nu te intereseaza sa le folosesti.

 10. Bogdan Ciubotariu

  Ți-a spus Ionuț foarte multe, nu mai intervin. Din lista de acolo poți trage concluzia că efectiv scrii cod mai repede – nici eu nu credeam că diversele facilități contează atât de mult, dar uite că e așa. Apropo, până acum ~1 an foloseam și eu N++.

  E adevărat, pentru editare on the fly pe server N++ e mai bun, în Sublime nici nu ai opțiunea asta, dar pe de altă parte deja poți găsi editoare web based dacă vrei să ții în cloud tool-ul cu care editezi direct pe server, iar asta mi s-ar părea mult mai ok în cazul tău.

 11. @Bogdan, nush de unde ai tras concluzia ca folosesc npp.

  il folosesc cand trebuie sa editez ceva rapid direct pe un server.

  adicalea destul de rar. in cazul in care imi spune unu “se tufu butonu”. si n-are rost sa dau toata sursa jos de pe server.
  pentru proiecte folosesc netbeans. si crede-ma, cu un text editor n-ai avea nici o treaba pe un proiect mare. te-ai pierde in fisiere, clase, functii, parametri si alte minunatii.
  da-n fine, fiecare cu ce-i obisnuit. eu am inceput cu macromedia dreamweaver 4. si am stat mult pe el pana am trecut pe primul ide mai serios.

 12. Staicu Ionuț-Bogdan

  @semeketh: am înțeles că nu folosești npp decât ocazional (ar fi chiar ridicol să cumperi un editor pentru astfel de utilizări). Am încercat doar să-ți expun câteva motive pentru care ST merită cei $70 :)

  Modul rapid de deschidere a fișierelor ajută foarte mult în cazul proiectelor mai măricele (am lucrat pe app rails sau symfony și nu am simțit că m-aș pierde printre fișiere).

  Un proiect în Sublime îl deschizi așa.

  Cât despre IDE-uri… Am încercat Aptana, Netbeans, Eclipse, Webstorm șamd. Toate au features excelente dar.. they doesn’t feel right, ca să zic așa. Și nu-ți imagina că le-am încercat zece minute și am decis că nu-s potrivite.. Nu, le-am folosit cel puțin câte o săptămână înainte să decid că nu sunt pentru mine :)

  @Bogdan Ciubotariu: pentru editare direct pe server folosesc Vim.

 13. In sfarsit, era si cazul asta dupa ce tot tu m-ai convis sa folosesc ST.
  Inca sunt ‘novice’, descopar incet incet lucruri foarte interesante.

Show trackbacks

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter