Windows 8.1 – primele impresii

betafishAm așteptat Windows 8.1 cu o oarecare nerăbdare – și naivitate, aș putea spune – de când s-a început să se vehiculeze ideea unui Windows Blue. De când s-a făcut publică versiunea preview am fost nerăbdător să o încerc. Impresii generale:

Chiar dacă la instalarea OS-ului am ales English US, am o versiune English UK. Adică, pe scurt, nu pot face update. Ceea ce e bine, pentru că, după ce am încercat tot felul de șmecherii să conving update-ul să se instaleze, am aflat că după ce instalezi preview nu poți să faci downgrade și, cel mai important, nu vei putea face update la versiunea RTM. Prin urmare, am ales instalarea într-o mașină virtuală.

Funcționalitățile noi sunt niște lucruri ce s-ar potrivit de minune în patch Tuesday. Sau, maxim într-un Service Pack. De exemplu, Atât Windows XP SP1 cât și SP2 au avut, pe rând, mai multe features decât are 8.1

Din păcate, Microsoft se îndreaptă într-o direcție ușor dubioasă. Ce înțeleg ei prin muncă și productivitate se resumă la suita Office, poze, skydrive și tiles cu și mai multe mărimi (s-au adăugat încă două mărimi; yay!). De fapt, în asta constau marile noutăți ale sistemului de operare:

 • Buton de start (ce e mai rapid să apeși o tastă? să miști mausul până în colț, evident!);
 • Încă două mărimi pentru pătrățelele de pe start page
 • Aplicații noi și/sau actualizate pentru hartă, ceas cu alarmă, health & fitness și un fel de carte de bucate. Pentru că asta înseamnă productivitate, nu?
 • Adăugarea unei opțiuni ca la pornirea PC-ului să nu mai vezi meniul de start;
 • Îmbunătățirea funcției de căutare.
 • Plus o mână de chestii noi legate de cloud, skydrive și alte inutilități.
 • Ah, și că tot veni vorba de inutilități, avem și Internet Explorer 11 cu ceva Dev Tools mai avansate (ei se încăpățânează să le numească F12 tools). Noutăți în IE11.

Problema focusului încă nu e rezolvată, dar nici nu cred că se va rezolva vreodată. De exemplu Tudor, angajat Microsoft, s-a obișnuit cu această problemă. S-A OBIȘNUIT! Dacă ei, cei ce pot schimba sistemul de operare se obișnuiesc cu problemele (în loc să insiste până se repară), ce am putea zice noi, utilizatorii „normali”?

Sunt singurul căruia i se pare că vorbitorii țipă în toate conferințele Microsoft? Țipă și uită să respire; mă aștept să pice vreunul pe scenă, sufocat de propriile-i vorbe… Încă sper ca Microsoft să scape de istericul șef, Steve Ballmer.

În altă ordine de idei, Windows 10 va fi numit Windows X? :D

Ceva link-uri:

9 Comentarii to “Windows 8.1 – primele impresii”

 1. Eram si eu curios de Windows Blue dar din pacate nu pare ca merita sa instalezi preview pentru joculetele astea de UI, mai ales ca nu poti face update mai tarziu.

 2. Meanwhile, ieri instalam Windows XP pe un laptop si mergea foarte bine. Eu raman de parere ca windows-urile astea de dupa 7 sunt cum erau NT sau 2003 candva. Daca nu, mai rau.

 3. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Joe: Întotdeauna un OS vechi va merge mai bine pe un sistem… vechi.

  Nu știu ce-ți aduci aminte tu despre NT sau 2003, dar eu îmi aduc aminte că aveau că nu erau pentru utilizatori casnici. Și tocmai datorită stabilității s-a făcut fork spre XP și, câțiva ani mai târziu, din 2003, spre Vista, W7, W8.

  Windows XP, the successor to Windows 2000 and Windows ME, was the first consumer-orientated operating system produced by Microsoft to be built on the Windows NT kernel.

  De aici

 4. Pai asta cam zic si eu cand vine vorba de tehnologie noua: multi inca au platforme vechi! Trebuie sa se ia in calcul asta neaparat. Noi vorbim de iPhone sau Windows 8 cand foarte multi nici nu stiu ce-i ala telefon sau pc, asta in Romania mai ales. Nu poti scoate un windows avansat si sa ameninti ca renunti la cel anterior cand utilizatorii inca nu stiu ce-i ala Dual Core.

 5. Staicu Ionuț-Bogdan

  Păi și ce propui, că nu înțeleg? Să rămân la Win XP până își fac toți upgrade?

  Windows XP are 11 ani (în septembrie face 12!). Nu te poți aștepta să stagneze progresul doar pentru că unii nu consideră necesar un upgrade..

 6. Imi pare rau, dar n-au de ales! Si normal ca ramai la XP daca nu ai un sistem mai bun. Ar trebui sa se faca unul din doua lucruri: Sa lasi suportul pt XP activ sau sa implementezi o campanie gratuita de schimbare a tuturor sistemelor a tuturor locuitorilor din lume. Care oare suna mai realizabil?

 7. Sa-ti dau un alt exemplu. Au aparut becurile economice. Noi ce mai cautam cu inventia (remodelata ce-i drept) a lui Edison prin casa?

 8. Staicu Ionuț-Bogdan

  Păi ce să căutăm cu becurile? Gândim în cel mai nepractic mod posibil: mai bine dăm un leu pe un bec care ne ține juma’ de an (hai, un an) și care consumă 100w decât să dăm 20 lei pe un bec ce consumă 20w și ține… habar n-am exact cât.

  De exemplu: pe scară se ardea becul săptămânal. Nu exagerez cu nimic. Timp de două luni s-au pus la becuri de le-am pierdut numărul. A treia oară când mi-a venit mie rândul, m-am dus frumușel si am luat unul economic. Trei ani mai târziu, becul încă funcționează non-stop.

  Acum, că am povestit destul despre becuri, hai să-ți povestesc cum e cu XP: în momentul în care XP-ul a ieșit pe piață, a avut o rată foarte mică de adopție, timp de vreo doi ani. S-a început timid, ba cu un device care nu mai avea drivere pentru 98SE, ba cu un chipset SATA ce avea nevoie de drivere aproape imposibil de găsit, ba cu aplicații și jocuri ce rulau doar pe XP. Aveam o grămadă de clienți care cereau dual boot (XP și 98SE), din diverse motive. Cam cum se întâmplă acum cu XP vs W7 (sau, în ultima vreme, W7 vs W8).

  Nu înțeleg ce așteptări ai, să se ofere suport pentru un sistem de operare antic (11 ani în domeniul IT este o perioadă uriașă; observă doar cum evoluează lucrurile) doar pentru că unii nu consideră necesar un upgrade? Știi că în ziua de azi poți cumpăra orice PC (asamblat sau pe bucăți) care rulează Windows 8 într-un mod cel puțin decent? De exemplu, chiar de curând am făcut un astfel de PC care a costat ușor peste 600 lei (fără periferice). Nu cred că e o sumă chiar atât de mare…

 9. Becurile si sistemele de operare au ceva in comun: trebuie sa fie cat mai simple si mai ieftine ! De ce la complicam ? De ce trebuie sa necesite un sistem de operare 2Gb de RAM (Win7) cand cel precedent (XP) mergea cu de 10 ori mai putin ?

  Am ramas si eu ca si joe la XP si nu cred ca mai trec la Win7, mi-am luat laptop cu Linux Ubuntu si deocamdata imi este suficient pentru ce am nevoie.

Show trackbacks

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter