Tastatura Zalman ZM-K500 de la @evoMAGro

Iar mi-a trimis evoMAG un produs de testat! De această dată este vorba de o tastatură mecanică, un Zalman K500 mai exact.

Dacă mă citești de ceva timp, probabil știi deja că am un… fetish pentru tastaturi (na, că am zis-o și pe asta!), prin urmare sunt mereu în căutarea unei tastaturi de calitate. Ce este special cu această tastatură? Ei bine,

„Rubber dome” Sursa

este o tastatură mecanică. Pe scurt, fiecare buton este… un buton! Comparativ, tastaturile „clasice” au un fel de membrană de cauciuc. Asta înseamnă, printre altele, că apăsarea tastelor nu are acel „snap” (dacă nu știi despre ce vorbesc, încearcă să apeși foarte încet o tastă și vei observa că la început prezintă o oarecare rezistență, după care, brusc, se va apăsa).

Dacă ești „în branșă” de ceva timp, cu siguranță îți aduci aminte de vechile IBM M. Tastaturi mari, pentru care ai nevoie de un birou din lemn masiv, care au 15+ ani dar care funcționează la fel ca atunci când erau noi. Eh, alea erau tastaturi mecanice, iar faptul că o tastatură rezistă 10-15-20 ani (!!!!) mă face să mă gândesc că sunt un pic mai rezistente.

Așadar, să zicem despre tastatură! (de notat că voi face comparații cu MS 4000, fiind tastatura pe care o folosesc de peste șase ani)

De bine:

 • Nu are numpad!  Asta înseamnă o distanță mai mică de mișcat mâna dreaptă de pe home row până la maus. Și un birou cu 10-15 cm mai mic.
 • Tastele de volum sunt puse foarte inteligent. Are două taste complet inutile (mail & home) pe care le-am apăsat – din greșeală – de mai multe ori decât mi-aș fi dorit.
 • Dacă apăs mai multe taste, apar literele pe ecran. Pot fi apăsate simultan șase taste (fiind o tastatură de gaming e posibil să fie util în unele jocuri)
 • Că tot veni vorba de apăsat, tastele sunt mai ușor de apăsat și, chiar dacă nu este un layout mai… ergonomic, nu am întâmpinat nici o problemă în a o folosi câteva zile la rând (comparativ, în urmă cu vreo două săptămâni am desfăcut MS4000 să o curăț și două zile  am folosit o tastatură ce mă obosea mai mult decât o zi de dat la sapă).
 • Punctul de „declanșare” al tastelor este undeva la 75% din cursa tastei. Ceea ce înseamnă că poți scrie mult mai silențios decât am înregistrat eu (vezi mai jos) si, totodată, îți expui degetele la un șoc mai mic, neajungând „la fund”. Din păcate însă, nu am reușit să mă obișnuiesc să scriu așa în astea trei zile la o viteză mulțumitoare, dar atunci când mă concentrez și iese așa, se simte foarte, foarte bine! :D
 • Prețul mi se pare foarte bun. Sigur, 250 lei pentru o tastatură poate părea o sumă foarte mare, mai ales că se găsesc tastaturi și la 10-15 lei (foarte rezistente, de altfel! Am o tastatură de genul asta din 1999 dar la care este un chin să butonezi). Așa cum am zis, genul ăsta de tastaturi sunt făcute să te țină câțiva ani. Raportându-ne la IBM, sunt făcute să le lași moștenire.

De rău:

 • Nu are numpad! Mi-am dat seama că, de foarte multe ori, ar fi fost comod un numpad (de exemplu, obișnuiam să apăs enter cu degetul mare în diverse situații: când șterg ceva și îmi apare confirmarea, în Photoshop etc). Nu este neapărat un lucru rău sau cu care nu m-as putea obișnui în câteva zile.
 • Nu este ergonomică. Cred că o combinației între o tastatură mecanică zalman și ms 4000 ar fi mind blowing! Bine, având în vedere că Microsoft are capul înfipt adânc în partea dorsală și face doar hardware din ce în ce mai incomod sub denumirea de ergonomic, aștept altă firmă să ia problema în mâini (o alternativă ar fi Kinesis).
 •  Tastele sunt mai zgomotoase (de fapt, tasta space este singura mai silențioasă). Am făcut o scurtă înregistrare, pentru comparație. În prima parte butonez Zalman, în a doua parte MS4000. Dar cum stau cu căștile pe urechi toată ziua, nu a fost o problemă foarte mare. Am observat că este mai zgomotoasă fix când am scris postul ăsta!
 • Pentru unii utilizatori, ar fi fost util dacă ar fi avut un port USB. Pentru mine nu e o problemă foarte mare, având porturi USB pe monitoare.

Concluzia:

Este o tastatură mecanică excelentă ce mi-a lăsat o impresia foarte bună. În ultimele două zile am fost foarte hotărât să o păstrez, dar am decis că lipsa unei forme ergonomice este un deal breaker pentru mine. Partea bună în toată povestea asta este că următoarea mea tastatură va fi una mecanică. Fără nici o urmă de îndoială. Sper doar să găsesc una cu un layout asemănător cu MS 4000.

Un fel de bibliografie

13 Comentarii to “Tastatura Zalman ZM-K500 de la @evoMAGro”

 1. Ei da, in sfarsit :)
  Legat de tastele de volum, la CC3000 sunt mult mai ok puse, zic eu, adica exact cum sunt la Zalman Home si Mail.
  Concluzia vad ca spune multe, tot batranul MS 4000 :) Ar fi foarte interesant un MS cu butoane mecanice, forma ergo si fara numpad… Ce mi-a placut ca citeam intr-o zi pe site la MS in Healthy Computing Guide:

  “According to a Microsoft study,
  computer users strike the
  keyboard space bar an average of
  669 times per hour.”

  Hellllllooooo, de ce naiba au facut tasta space asa la Ergo 4000 atunci ? Nu pot sa inteleg asta.

  Ai mai cochetat cu idea de a folosi Sculpt ? Aia se pare ca are si pad si negative tilt… doar ca pretul e cam mare si nu e foarte ergonomica.

  Mersi mult de review… se pare ca sunt blestemat sa imi iau MS 4000 :D

 2. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Alin: aștept să apară sculpt. Sper ca evomag să mi-o trimită și pe aia, să pot face o comparație reală, nu doar din poze :)

  Ce nu îmi place la sculpt (din poze) este că tasta altGR este mult în dreapta, făcând imposibilă apăsarea cu degetul mare (cum sunt obișnuit). Oi vedea la momentul potrivit :)

 3. Mişto. Da eu de Crăciun vreau să mi-o fac cadou pe asta (Das Keyboard)
  http://www.daskeyboard.com/model-s-professional/

  Am avut placerea să o butonez. Dragoste la prima atingere :)

 4. Mi se pare destul de zgomotoasa Zalman… intr-adevar, trully ergonomic aia e o treaba, dar si pretul e pe masura.

 5. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Alin: așa cum am zis, o astfel de tastatură o iei pentru următorii zece ani. Cel puțin. Caz în care 20$/an nu mi se pare o sumă uriașă.

  Dincolo de raportul preț/durată de viață, avem ergonomia.

  Sigur, anumite butoane sunt plasate ușor dubios ( de exemplu \| sau /? ).

 6. n-are numpad. fail.

 7. Stau si astept Black Friday, poate prind pe la vre-un magazin 4000-le la reducere…

 8. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Alin: singura ofertă la ms 4000 este la pcgarage, sub 200 lei.

  Despre truly ergonomic am citit pe undeva zilele trecute cum că ar fi o mică țeapă și că tastatura de fapt nu există…

  @semeketh: de ce? Ești contabil? :D

 9. nu tre sa fii contabil ca sa-ti fie folositor numpadu. e de-ajuns sa lucrezi mai mult cu numere. chiar daca se rezuma la width: 238px.

 10. Staicu Ionuț-Bogdan

  @semeketh: nu cred că am folosit vreodată numpad pentru așa ceva. Cred că numerele le-am folosit doar pe homebank :D

  Uneori folosesc ctrl+0/ctrl+alt+0 pentru a reseta zoom-ul unei pagini (în browser sau Photoshop) și, așa cum am zis și în articol, enter, că-i la îndemână (îndedeget?! :w00t: ) când vine vorba de o confirmare sau cea de genul.

  Lipsa numpadului poate fi un criteriu esențial pentru unii (la fel cum e la mine forma tastaturii). Pentru mine nu este un deal breaker. Nu încerc să te conving că nu ai nevoie de numpad. :)

 11. Eu tastatura aceasta mi-am luat-o recent: https://www.iamntz.com/go/53

  Sunt foarte multumit de ea si este foarte silentioasa.

Show trackbacks

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter