Site-uri românești? Da, dar nu în limba română!

Cei ce mă cunosc, știu că îmi place să folosesc diacritice. Da, inclusiv pe IM. Cei ce nu mă cunosc, tocmai au aflat.

Chiar dacă o mai faultez câteodată, mie îmi place limba română și, cu riscul de a părea conspiraționist, am observat că se încearcă o alterare a limbii române. Voit sau nu. Pentru asta am două exemple:

1) Nu găsești să cumperi o tastatură în limba română decât accidental sau la unele laptopuri. Iar a instala romanian programmers layout este mult prea dificil pentru userii obișnuiți (dar odată instalat, este extrem de ușor de folosit);

2) Site-urile refuză pur și simplu să folosească diacritice! Din motive de SEO.

Sigur, este un cerc vicios, noi nu facem content în limba română (îmi pare rău, dacă nu e scris cu diacritice nu este limba română, cel mult este un surogat) pentru că utilizatorii nu caută în limba română, pentru că n-au tastaturi în limba română dar nici nu au nevioe de tastaturi în limba română pentru că nu au ce căuta online cu ele.

Ok, să presupunem că mi se pare normală această monstruozitate literală. Și că înțeleg.

Dar problema este că unele site-uri nu acceptă nici comentarii cu diacritice! Las un comentariu pe un blog, îmi apare cu semne de întrebare în loc de diacritice. Trimit un mesaj din formularul de pe site, ajunge la destinatar alterat într-un asemena hal încât nu poate fi citit (am trimis un mail cu sugestii unui site și a ajuns astfel; mi-au trimis mail să mă roage să-l trimit fără diacritice).

Așadar, dragi programatori și instalatori de scripturi. UTF8 nu e atât de greu de schimbat! (în WP se face în doi timpi și trei mișcări). În MySQL (chior) este la fel de simplu (se poate extrage din scriptul de la link-ul anterior query-ul necesar).

Nu sunt absurd, nu vreau să se traducă termeni în neștire (cum au făcut francezii sau cum au încercat unii români), vreau să se scrie în românește acolo unde este text în limba română.

Cer prea mult?

img src.

8 Comentarii to “Site-uri românești? Da, dar nu în limba română!”

 1. “Motiv de SEO” e nonsens. Daca te uiti pe google webmastertools o sa vezi keyword variants ce includ si diacriticele. E mai mult de lene imho.
  PS. Link catre layout ala de programatori ?

 2. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Cătălin: win vista+ are built in. Regional and language -> keyboards and languages -> change keyboards ( http://screencast.com/t/NBFF86ZECoDP )

  Pentru XP găsești pe secarica.ro

  Pentru Linux cred că e built in, nu am avut, nu mi-a trebuit și nici nu cred că îmi va trebui prea curând.

  Pentru OSX găsești pe macuser.

  Așa cum am zis, e un pic mai dificil de instalat :)

 3. Diacriticele genereaza probleme inutile ! Nimic nu-mi pare mai urat decat o pagina in care apar patrate sau caractere ciudate in loc de diacritice, pentru ca din nu stiu ce motiv nu sunt setate corect. Chiar acum pe pagina ta ș si ț imi apar mai mici, n-am timp sa vad de ce. Micile avantaje (oare care?) de a folosi diacritice sunt umbrite de marile probleme pe care le genereaza. Limba este un instrument de comunicare, nu un scop in sine si care tinde sa devina cat mai simpla, asa ca probabil ca in cateva zeci de ani nici nu vom mai folosi diacritice. ;)

 4. Tine exclusiv de neatentia/nepasarea/nestiinta programatorului.
  Daca folosesti un font compatibil utf-8/utf-16 esti ok. Si dupa tine de cum iti setezi encoding-ul in db si in script.
  De ex. la Ionutz la h3.customTitle de la titlul comentariilor Ţ-ul apare aiurea rau. Se pare ca FF-ul meu 13.0.1 pe ubuntu nu interpreteaza cum trebuie shorthand-ul ala la font: 400 28/1.5 Impact.
  Dar daca ii dai declaratiile separat il arata as expected.

 5. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Jean & Cătălin: oricât de mult îmi displace situația, nu e vina mea că Impact nu e afișat bine pe linux sau unele osx. Spun că pe unele pentru că am încercat pe vreo 5 sisteme diferite (trei din ele din germania și italia) și nu am avut nici un fel de problemă, dar am avut câteva „plângeri” de la cititori.

  @Jean: cum adică micile avantaje? Mie mi se pare obositor (mai ales în cazul unui text mai lung) să îmi dau seama din context de sensul unor cuvinte. Sper ca acele câteva zeci de ani să se întâmple după ce crăp eu :D

 6. Alexandru Ștefan

  Nu ceri mult dar depinde și de cât de comozi sunt unii oameni. Unii nu iși mai bat capul cu diacritice. Mie unul mi-a fost greu să ma obișnuiesc să scriu cu diacritice și nu aș fi scris nici acum cu diacritice daca nu eram obligat să invaț sa le folosesc. Dar uite ce ciudată e viața … :)

 7. Linkul la screencast nu mai este valabil. Am făcut ceva pe aceeași temă pe youtube: http://www.youtube.com/watch?v=nL3fS25tEPY

Show trackbacks
 1. […] in stare sa-ti dea doar ce au ei si sa te puna sa mananci pe bordura, totul la suprapret.Suparat ca limba romana moare din cauza onlineului.Saraca pisica era sa ia purici de la om.Campio0natul national de beachvolley, in Mamaia.Autocar […]

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter