Ai dat-o în bară. Tu cum procedezi?

Cred că tuturor ni s-a întâmplat să o dăm în bară, mai ușor sau mai greu. Ba o întârziere la predarea proiectului, ba niște bug-uri ce introduc probleme grave (gen pierderea datelor). Cum procedezi?

Eu

În funcție de gravitatea prostiei făcute, ofer un discount de până 100%. Adică lucrez moca. În cinci ani de freelancing am dat-o în bară de două ori. De fiecare dată am întârziat livrarea cu mai mult de două săptămâni și de fiecare dată am zis clientului că proiectul este din partea mea. Întârzierile s-au datorat programului foarte încărcat și de care clienții știau dar au mers pe ideea „găsești câteva ore și pentru mine”.

Alții

Am observat o mentalitate ușor păguboasă: „Mi-am luat banii, nu mă interesează de ce zice clientul”. De obicei, acesția sunt cei ce „propovăduiesc” că freelancing-ul e o chestie instabilă, ce nu-ți asigură un trai decent.

Tu

Tu cum procedezi dacă o dai în bară? Oferi discount? Bagi capul în pământ și mergi pe burtă? Altfel?

12 Comentarii to “Ai dat-o în bară. Tu cum procedezi?”

 1. Well, in cazul meu, am avut vreo 2 proiecte destul de mari la care pot spune ca “am dat rateu”, mai mult sau mai putin ( unul l-am refacut si am avut un rezultat destul de ok, celalalt…inca nu ). Cand vad cele 2 foldere cu fisierele in calculator imi vine sa-mi iau campii, sa sar in fata trenului ( tocmai d-aia le-am pus “hidden”, deci nu o sa scapi de mine )

 2. Staicu Ionuț-Bogdan

  @StefanZ: păi și cum ai procedat cu clienții? :)

 3. Ionuţ Botizan

  Mă, eu când am întârziat și am zis clientului că nu mai e nevoie să mă plătească, mi s-a răspuns că nu banii îs o problemă, ci seriozitatea și promptitudinea, făcându-mă să mă simt și mai de cacao decât mă simțeam deja! :D
  În general, mi s-a părut a fi mai ok să fiu plătit pentru proiect, așa cum ne-am înțeles, dar să ofer niște ore în plus de suport, îmbunătățiri și alte cele pe gratis. Parcă mai mulțumiți mi s-au părut clienții când am procedat așa.

 4. Mersi de sfat..
  Chiar azi am dat-o in bara :)

 5. Imi impart proiectul in module care sunt dezvoltate oarecum independent, iar cand luftez undeva, nu mai incasez bani pe respectivul modul sau ofer reducere, in functie de caz.

  Poate din noroc, dar pana acum nu au fost pierdute date din cauza mea. Greseli au fost 3 la numar pana in prezent, dar nimic grav. Totusi a functionat cu succes metoda descrisa anterior.

  Intarzieri de predare am avut o singura data si atunci din cauza unei probleme in familie. Clientul a inteles situatia si colaborez cu el si in prezent.

 6. Staicu Ionuț-Bogdan

  Ionuț: și mie mi se pare ok să fiu plătit pentru proiect, tocmai de aceea încerc să livrez totul la timp și bine. :D

  Evident că după mess-up nu îi zic „te descurci” ci continuăm să colaborăm :)

  @Alexandru G: Cu unul dintre cei doi clienți lucrez și azi.

 7. Adrian Basalic

  Cel mai important e sa recunosti si sa fii sincer. Clientii inteleg de obicei, mai ales cei cu care nu esti la prima colaborare.

 8. Eu mi-am facut un obicei prin a nu lua niciun ban inainte de terminarea proiectului. Am zis ca e un risc pe care mi-l asum (ala de a lua teapa, sa nu mai mai plateasca).
  Consider ca mai intai e ok sa fie clientul multumit si dupa te plateste cu siguranta.

 9. Pe principiul “las` ca merge-asa” nu faci nimic. Mai bine faci discount o data decat sa nu mai prinzi alte proiecte…

 10. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Valicu: credeam că sunt singurul ciudat care ia banii la sfârșit.

 11. Am vazut destule cazuri in care au luat banii si au facut jumatate de munca dupa care clientii cautau alti oameni sa termine treaba.

  Oricum, cu deadline-urile e o problema si la mine. Se intampla sa nu am pur si simplu timp suficient sa termin dar, de obicei, reusesc sa ma inteleg cu clientii.

 12. Eu de freelancing cam aveam timp 3-4 ore in timpul saptamanii + 8 ore Sambata.
  Majoritatea proiectelor au fost de asamblat magazine online (psd->skin + custom stuff) si ceva site-uri de prezentare.
  La un site de prezentare cam o saptamana dupa programu de mai sus, dar dadeam termen de 2 saptamani ca mai veneam rupt de la munca si nu mai aveam chef de nimic.
  La shop-uri de fiecare data am cam intarziat. Cel mai mult 3 saptamani. Atunci i-am facut 70% disscount ca avansu il cheltuisem :)

Show trackbacks

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter