Nu te baza doar pe site-uri/api-uri pe care nu le controlezi!

De ceva timp, clienții au început să ceară integrări cu diverse servicii sociale (facebook & twitter fiind cele mai comune, dar se întâmplă și cu linkedin, google+ etc). Tot de ceva timp am devenit un fel de susținător al ideii de a nu-ți baza site-ul pe alte servicii.

Îmi place să mă pot autentifica pe un site prin simpla apăsare pe „sign in with facebook” (evident, cele făcute cu cap, nu cele făcute să fie făcute), dar a-ți baza întreg site-ul pe un astfel de serviciu asupra căruia nu ai absolut nici un control mi se pare destul de… stupid periculos. Pentru că respectivul serviciu poate schimba API-uri. Poate schimba ToS. Sau poate pur și simplu nu le mai place de tine și îți blochează accesul!

Am două exemple și jumătate.

Primul exemplu este un site la care am lucrat și eu, în care s-au investit câteva sute de mii de dolari pentru diverse chestii. De la programatori și designeri până la servere și marketing. Site-ul era un fel de agregator ceva mai social pentru concerte, cu vânzare de bilete, prieteni și alte chestii cool. Când totul era aproape gata iar site-ul ajunsese în stadiul beta, „furnizorul” nr. 1 de date a decis că ar fi cool să limiteze API-ul într-un asemenea hal încât site-ul a devenit inutilizabil. Din fericire, programatorii sunt adevărați profesioniști și au făcut toată șmecheria în așa fel încât să se poată schimba relativ ușor providerul de date. NDA nu îmi permite să dau mai multe detalii despre acest proiect.

Al doilea exemplu este legat de LinkedIn. În urmă cu câteva luni au decis că ar fi cool să restricționeze accesul la API. Rezultatul? Câteva startups ce se bazau pe datele trase din linkedin au rămas pe uscat. Unele și-au închis taraba, altele au încercat diverse artificii. Tot aici intră și schimbările din ultima vreme din API-ul twitter.

Jumătatea de care ziceam la început este facebook și twitter. Nu s-a întâmplat de foarte multe ori de-a lungul timpului, dar ai observat ce se întâmplă când le pică serverele și vrei să te autentifici pe diverse site-uri? Exact, rămâi pe afară, în frig!

Concluzia? Nu este nici una. Doar vroiam să zic ce am pe suflet.

3 Comentarii to “Nu te baza doar pe site-uri/api-uri pe care nu le controlezi!”

  1. concluzia este in titlu, cine nu gandeste.. plateste

  2. mi se pare mie sau folosesti excesiv cuvantul cocalaresc “cool”?

  3. Staicu Ionuț-Bogdan

    @Adi: mulțumesc pentru comentariu și pentru atenționare. Voi încerca să-mi corectez exprimarea pe viitor.

Show trackbacks

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter