Cinci Link-uri – I

Așa cum am zis mai demult, nu voi mai pune link-uri săptămânal și la grămadă, ci voi încerca să filtrez doar câteva, la un interval nedefinit (când se strâng). Ăsta e primul post de genul ăsta, așadar orice feedback este binevenit.

1. Bigquery

După ce că ne citeste mailurile, feed-urile, a încercat să ne invadeze viața socială (cu g+), acum Google vrea să ne interogheze și bazele de date. E un tool interesant, mai ales dacă ai vreo bază de date ceva mai mare sau vrei să faci statistici cu date publice (e.g. wikipedia sau github).

2. PHP: a fractal of bad design

Sunt programator PHP ocazional, având contact cu limbajul doar atunci când fac vreo temă de WordPress, dar nu am putut să nu observ inconsistențe. De la numirea funcțiilor (unele funcții au underscore, altele nu, chiar dacă fac parte din aceeași „categorie”; e.g. is_int() vs isset()) la inconsistența din ordinea parametrilor ( strpos( $haystack, $needle ); vs array_search($needle, $haystack); ).

Un dude a decis că ar fi cool să pună cap la cap o listă cu toate problemele PHP-ului. A ieșit ceva amuzant. Și trist, că-i adevărat!

3. WordPress & Caching

Cred că oricine a făcut mai mult de o temă basic de WP s-a confruntat cu problema caching-ului. Pe scurt, poți salva rezultatele unui query sql complex, poți face fetch la un fișier extern (un feed xml, de exemplu) etc, toate o singură dată, refolosind ulterior rezultatul stocat (cached). Este o metodă ce poate îmbunătăți substanțial timpii de încărcare (am redus cu aproape jumătate de secundă timpul de generare a unei pagini pe site-ul unui client)

4. Free Yourself From the Office

Nu cred că am înțeles niciodată pe deplin cum firmele se încăpățânează să aibe angajați exclusiv la birou, chiar dacă au clienții peste mări și țări. În urmă cu vreo două luni mă sună o tanti de la o firmă de recrutare:

– Avem un post, nu vreți să vă angajați?
– Sigur! Pot lucra de acasă?
– Nu, trebuie să veniți la biroul nostru din București.

Mă sună în urmă cu câteva zile, aceeași tanti:

– Am vorbit în urmă cu câteva zile, am înțeles că nu sunteți interesat de o angajare, dar avem o firmă care ar accepta și o colaborare cu un freelancer. Vă interesează?
– Desigur! Detalii?
– Trebuie să fiți disponibil să vă deplasați zilnic la biroul firmei. În București.
– Adică voi fi angajat?
– Nu, freelancer.

5. What Multitasking Does To Our Brains

Obișnuiești să faci mai multe lucruri simultan? Te uiți la TV în timp ce lucrezi, vorbești la telefon în timp ce conduci etc? Adevărul e că, dincolo de senzația că am făcut multe în ziua respectivă, nu rămânem cu nimic. De fapt, suntem neproductivi! Partea amuzantă? Putem asculta muzică fără probleme!

5 Comentarii to “Cinci Link-uri – I”

 1. Marius Costache

  Comentariu la punctul 4: Am fost si eu in fix aceeasi situatie. Tanti are dreptatea ei; Dpdv legal esti “freelancer” :)

 2. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Marius: mă interesează mai puțin punctul de vedere legal și mai mult așa cum mă simt. Iar în situația respectivă m-aș simți fix ca un angajat :)

 3. Am ras cu spume la 4. Eu n-o sa inteleg niciodata cum de firmele se incapataneaza sa evalueze un angajat raportat la timpul pe care il petrece la birou, si nu la rezultate. De fapt asta ar fi principalul motiv pentru care eu nu as putea sa ma angajez niciodata. Pai eu imi impart ziua in task-uri, si daca am terminat taskurile pe ziua respectiva, pai adios, am plecat la pescuit. Dar nu, intr-o firma, chiar daca ai terminat treaba pe ziua respectiva, nu se cade sa rupi usa, tre sa stai la birou sa joci solitaire si sa te dai pe facebook, ca sa mai omori inca 2-3 ore pana cand se face timpul de plecat acasa. Ceea ce inseamna ca firmele care vor sa ma aiba de angajata intentioneaza sa-si bata joc de timpul si de viata mea.

 4. Imi place noul mod de a pune link-uri comentate, keep it going, thanks. :)
  La PHP ai pus punctul pe i, nu e deloc consecventa denumirea functiilor si ordinea parametrilor. N-am prea inteles cauza, ar fi trebuit doar cateva minute verificate vechile functii in momentul introducerii unei functii noi.

 5. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Moldoveanca: corect. Un fel de timpul trece, leafa merge :)

  @Jean: cauza este probabil faptul că inițial PHP a fost doar o colecție de utilitare. Și s-au adăugat, s-au adăugat și… a ieșit ce a ieșit :)

Show trackbacks

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter