Cunoaște-ți uneltele!

Cred că unul dintre cele mai nasoale lucruri ce ți se pot întâmpla în cariera de programator este să nu cunoști uneltele cu care lucrezi. Fie că este vorba de editorul de cod, de VCS, de framework sau de limbajul în care lucrezi, cunoaște-l. Stăpânește-l.

Să-ți povestesc o întâmplare

Zilele trecute asistam un amic prin teamviewer să facă o chestie iar imediat după ce a adăugat fișierele în git (git a) și a scris mesajul de commit (git ci -m "mesaj"1), înainte să apese enter și-a dat seama că a făcut mici greșeli. Typos. Să fi văzut atunci acrobații cu copy/paste la mesaj, pentru a putea da iar comanda git a fără a rescrie mesajul și toate cele!

Sigur, norocul lui este că stă la dracu’n praznic, că altfel mă duceam și îi dădeam cu tastatura în cap!

Greșeala

Dacă faci parte din cei care se întreabă „ok, dar unde a greșit?” înseamnă că nu folosești git. Sau dacă îl folosești, îl folosești mecanic.

 1. git ci nu are nevoie și de git a decât în situația în care adaugi fișiere noi în repository;
 2. Dacă adaugi un fișier nou imediat după un commit, probabil vor fi modificări suplimentare și în cod. Caz în care îți recomand un commit nou. Dacă te încăpățânezi să pui totul în același commit, poți folosi cu încredere amend pentru a modifica un mesaj de commit (și, evident, fișierele pentru acel commit)

Concluzia

Ăsta a fost un exemplu. Cred că oricare dintre noi a trecut de nenumărate ori prin situații de genul. La câteva proiecte am folosit query-uri sql scrise de mână (cu mysql_connect & all!) într-o temă de WordPress, fără să știu că WP oferă o soluție mult mai bună pentru așa ceva.

Oricât de stupid ar părea, concluzia este la începutul articolului: folosește cele mai bune unelte (pentru tine) dar înțelege-le. Citește cât de puțin din documentație, vezi de ce se întâmplă ce se întâmplă când se întâmplă. Stăpânește-ți uneltele!

1 Poți avea astfel de scurtături dacă folosești .gitconfig-ul meu.

2 Comentarii to “Cunoaște-ți uneltele!”

 1. Folosesc git și nu mă prind:

  “înainte să apese enter și-a dat seama că a făcut mici greșeli. Typos. Să fi văzut atunci acrobații cu copy/paste la mesaj, pentru a putea da iar comanda git a fără a rescrie mesajul și toate cele!”.

  1) De ce era nevoie să dea iar git a (git add .) dacă s-a prins înainte să apese enter?
  2) Git add . nu primește mesaj.

 2. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Vlad: tocmai, nu era nevoie. De aceea e important să-ți cunoști uneltele :)

Show trackbacks

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter