Cum editezi tema blogului (sau alte fișiere ale site-ului) ?

După o scurtă discuție privată cu un cunoscut blogger român, am ajuns la concluzia că unora pur și simplu le place să trăiască periculos. Editează fișierele temei WordPress direct din wp-admin, fără nici un back-up, fără nimic. Ce se întâmplă în situația în care crapă browserul? Sau cade curentul fix când se transferă cei 20kb? Sau se blochează sistemul de operare? Sau etc? Asta fără să pomenesc de controlul versiunilor!

Așadar, sunt curios ce workflow folosești când lucrezi la un site online. Ai un mediu de test? Lucrezi direct „pe ftp”? Folosești controlul versiunilor? Etc etc.

De exemplu, pentru site-urile la care lucrez constant am xammp configurat destul de aproape de serverele pe care dau cu sapa, țin fișierele sub Git și folosesc Sublime Text împreună cu Sublime SFTP pentru a edita, respectiv pentru a sincroniza diverse foldere (în principiu wp-content/themes/tema și, dacă e nevoie, wp-content/plugins.

Pentru modificări super rapide, la site-urile la care nu lucrez decât ocazional, folosesc Flash FXP.

Întreb asta pentru că am o vagă bănuială că este nevoie de un ghid pentru astfel de treburi…

Deci?

22 Comentarii to “Cum editezi tema blogului (sau alte fișiere ale site-ului) ?”

 1. Când fac modificări neimportante, coduri pe care știu să le refac “în caz de” lucrez din Cpanel sau FTP (editor Notepad++ dacă e să crape ceva salvez fișierul în laptop).

  Când e vorba de modificări mai avansate salvez tot conținutul temei, plugin-ului sau a fișierului căruia urmează să-i fac modificări iar apoi modific tot din FTP.

 2. Eu as fi foarte interesat de un ghid si sunt convins ca mai sunt si altii ca mine… :)

 3. Ar fi bine primit un ghid.

 4. Folosesc WAMP si Aptana Studio 3
  Aptana e misto ca are browser fain de fisiere/proiecte. si file compare. si tot felu, astea. Am vazut ca la ultimul update au bagat si optiuni de git la pre-configurare, n-am bagat de seama. Is kinda loner, n-am simtit nevoia de git pentru file management. Poate niste tips… “why git can help you, practical examples” ar fi ceva interesant. :)

 5. ce are in plus fata de Notepad++ , Sublime Text? mersi :)

 6. Un tutorial e bun. Dar ofera si alternative software pentru Mac Users.

 7. pai inca va mai ganditi la “pana de curent” in ziua de azi?
  aveti rasnite de computere?
  browser fara updates la zi?
  e absurd…
  adica daca faci un proiect mare, e clar ca lucrezi pe local, ca doar nu stai sa faci treaba in browser
  si daca e sa fi uitat ceva o faci direct pe server (nu cred ca o sa trebuiasca sa adaugi 100 de linii de cod)
  parerea mea

 8. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Iulian: Aparent râșnița mea nu e suficientă pentru firefox. Care crapă cu regularitate.

  @Adrian Boioglu: sublime text & co merg și pe osx/linux, deci e ok :)

  @Casper & @wp: e compatibil cu temele și snippets de la textmate. Multi line edit. Snippets. Și multe altele. Am încercat și notepad++ și aptana și cred că pe toate celelalte (yeah, inclusiv vim!). Dar întotdeauna mi s-a părut că le lipsește ceva.

  @wp: git/version control te poate ajuta, indiferent dacă lucrezi singur sau în echipă de 50 oameni. De exemplu, gândește-te cum ai face dacă ți-ai da seama (sau clientul și-ar da seama) că ultimele… zece modificări (care s-au întins pe două-trei zile) nu „dau bine”. Și că box-ul ăla din sidebar arăta mai bine cum era înainte. Cum rezolvi problema? Faci arhive pentru fiecare modificare?

  @Bogdan Anghelina: Nu e vorba de „știu să le refac în caz de…” ci e vorba de „cât timp pierd dacă trebuie să le refac”. Pentru că, bloggerul de care ziceam la început, a zis la fel, că el face doar modificări mici. Dar când l-am întrebat câte modificări a făcut în temă de când o are, în 1-2-3 ani, s-a cam blocat. Cam ca firefox! :D

 9. Interesant cand vine vorba de editarea unei teme de WordPress. Chiar nimeni nu foloseste child themes?

 10. Direct din wp-admin :) Pot lucra de pe mai multe calculatoare. Apoi un back-up plugin ce ruleaza in fiecare seara imi trimite fisierele pe dropbox. N-am avut probleme pana acum.

 11. Firma pentru care lucrez are servere separate pentru dev. Folosesc NetBeans pentru a avea o copie a proiectului pe calculator iar cand salvez un fisier se face upload automat pe server. Pentru versionare folosim SVN.
  Pentru proiecte personale, xampp pe calculator, NetBeans ca IDE si git.

 12. :D direct in wp-admin !!! Fiindca … I know what the F* I’m doing si n-am mai dat un rateu de multi ani :P pt altele Notepad++ cu ZenCoding si snipplets in Windows sau Gedit cu ZenCoding si snipplets in Linux + Git + Capistrano rulez

 13. Eu folosesc in retea un server dedicat cu ubuntu, pe care am pus xampp. Mi-am setat samba pe el si sharuiesc mai multe foldere (cu toate proiectele care le am) in reteaua locala.

  In windows, singurul care ma satisface este Total Commander PowerPack 2.0b pe post de file/system browser + editor text + client ftp (am fost obisnuit cu vechiul Norton Commander). Clientul de FTP din Total Commander mi se pare ideal. Plus ca versiunea PowerPack 2.0b are multe alte pluginuri excelente.

  Serverul ubuntu are un backup mereu, proiectele le abordez local la mine, apoi le transfer pe ftp cand sunt gata. Orice modificare se face local

  Version control nu folosesc (inca), nu s-a lipit de mine git :/

 14. Stii de ce bloggerii fac modificarile direct din wp-admin? Pentru ca nu cunosc riscurile! Ca un catelus care nu cunoaste pericolul de a sta in mijlocul strazii, asa si cu modificarile din wp-admin. Asta e explicatia pentru bloggeri, dar si multe persoane experimentate fac asta.
  Eu am patit-o cu un update al unui plugin de ecommerce, Jigoshop. Umblam prin admin si i-am dat update fara sa tin cont ca..cu foarte mult timp in urma l-am customizat eu putin. Am stricat un site intreg!

 15. Staicu Ionuț-Bogdan

  Alex, sunt curios: cum ai rezolvat după aia?

 16. Am cautat in computer si spre norocul meu aveam pluginul vechi, modificat ..si l-am inlocuit, dar asta dupa 1 zi de panica, nici macar nu era site-ul meu.

 17. @Alex ai patit asta pentru n-ai avut tu grija nu ca ai editat din wp-admin :p ar trebui sa stii ca plugin-urile modificate si de care depinde functionalitatea unui site ar trebui puse in mu-plugins si asa evitai problema. noroc ca l-ai gasit :)

 18. SublimeText2 + git, ForkLift file manager/FTP (pt. Mac)

  Clona in local development setup – MAMP pt. WP (un XAMPP pt. Mac), ex:
  /http/wp-iamntz/wp-content/themes/tema/ :: git init, etc

  Daca e sa preiau un site existent fac clone si la mysql db si lucrez in dev server, apoi fac sync (mirror) la folders prin lftp

  Cand editez front-end folosesc LiveReload (extensie Chrome si plugin in Sublime) + split screen (editor left, browser right)

 19. Daca tot ai Windows 7, presupun ca ai si x64, nu? Daca da, atunci de ce nu incerci WaterFox?

 20. Salut.

  DropBox-ul s-a dovedit a fi un ajutor foarte mare in versionare. DropBox pastreaza pana la 30 de versiuni per fisier. Eu lucrez pe un server de test dupa care Export->Import pe serverul real.

 21. si eu am creat vreo 15 site-uri in wordpress pana acum, si sincer fac parte din cazul descris mai sus in care nu fac backup si lucrez direct din Wp-admin in FTP sau direct in tema la Editor…
  fac asta pentru ca nu stiu cum sa fac altfel si cred ca r fi binevenit un ghid how-to…

Show trackbacks

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter