Ce comisioane plătești la bancă?

Sunt un client mulțumit al ING. Este loc de mai bine în ceea ce privește homebanking-ul, dar overall nu am foarte multe de reproșat.

Azi, în timp ce îmi făceam niște calcule să văd cam câți bani am cheltuit, am văzut și comisioanele de la extragerile ocazionale (de obicei plătesc cu cardul, dar sunt unele locuri unde nu se poate plăti altfel decât cash). Și când am văzut că am trei retrageri consecutive la un ATM non-ING și că plătesc în jur de 5 lei pentru fiecare retragere, mi-am pus întrebarea firească: oare cât costă comisioanele? Cu puțin ajutor din partea unui prieten am deslușit puțin tainele Excel. Și mi-a ieșit următoarea chestie: de la începutul anului am plătit aproximativ 200 lei doar comisioane de extragere! (la care adăugăm comisioanele de administrare, ceea ce însumează ~500 lei/an!)

Cum poți calcula toate aceste comisioane?

În principiu, chestia asta ar trebui să meargă la absolut orice bancă oferă un extras de cont în format excel (fie că e xls, fie că e csv). Eu îți voi arăta cum poți face toată povestea asta la ING.

În primul rând te autentifici în contul tău de homebank. (vezi aici un script care ușurează această treabă). După autentificare, alegi din meniu „Raport tranzacții”. Ca perioadă alegi 1 ianuarie – ziua curentă (sau orice alt interval vrei), alegi tab-ul „Descarcă raportul”, descarci fișierul în format Microsoft Excel (XLS) și îl deschizi în… Microsoft Excel (deși cred că orice program de calcul tabelar ar merge):

Filtrarea

Ai tranzacțiile. Cum le filtrezi? În Excel 2010 poți face așa: Selectezi coloana ce conține detaliile operațiunilor (coloana C) după care alegi tab-ul Home -> Conditional Formatting -> Highlight Cells Rules -> Text that Contains...

Iar la textul căutat introduci „Comision pe operatiune”:

Nu contează foarte mult ce culoare alegi. Acum alegi tab-ul Data -> Filter, după care faci click pe săgeata apărută în dreptul titlului colane „Detalii tranzacție” -> sort by color -> alegi culoarea pentru care ai făcut highlight:

După toată povestea asta vei avea toate comisioanele așezate frumușel la începutul tabelului, așteptând să fie însumate (și să te sperie!). Faci un click pe o celulă goală și scrii următoarea poveste:=sum(d3:d10). Desigur, înlocuiești a doua coordonată (d10) cu valorile corespunzătoare.

Am avut un oarecare șoc să văd că de la începutul anului am în jur de 200 lei comisioanele de extragere (din cauza faptului că cel mai apropiat bancomat ING se află la o distanță destul de mare și îmi zic: cât pot să plătesc pentru 100 lei?). Poți face la fel și pentru taxele de administrare (cauți textul „taxe si comisioane”).

În cazul în care însumarea îți arată zero

Din cauză că ING nu te lasă să alegi decimal point, ai putea avea o problemă, în funcție de setările PC-ului tău și s-ar putea să nu îți iasă totalul. Prin urmare, apeși Ctrl+H (find&replace) și înlocuiești virgulele cu punct:

10 Comentarii to “Ce comisioane plătești la bancă?”

 1. Eu am card student. arata 0 peste tot cand vine vorba de comisioane… :)

 2. Le-am trimis și eu sugestie cu schimbarea decimal point când am vrut să văd comisioanele totale dintr-un an.

 3. filtrarea o poti face direct pe homebank, la tab-ul Filtrare/Cautare :)

 4. @Yamasha: Hai nu mai zi, si cand retragi de la un bancomat non-ING tot comision 0 ai?

 5. Staicu Ionuț-Bogdan

  filtrarea o poti face direct pe homebank, la tab-ul Filtrare/Cautare :)

  Damn. Chior mai sunt…

  Dar se aplică pentru celelalte bănci. :D

 6. Si eu am card tot ca Yamasha. Cand retrag de la bancomat strain exista o taxa fixa de 2,5 ron plus ceva comision.

  Stiu ca la 1000 ron a fost 7,5 ron in total comisionul lor.

 7. BCR=Camatari cu acte / aici platesti comision pentru :

  Daca ai imprumut in euro platesti comision de 4,2 euro daca nu platesti personal
  Daca intarzii cu rata platesti comision de intarziere de 2 euro pe zi

  Astea le stiu eu sigur, dar cine stie cate or mai fi…

 8. Eu folosesc BT si am comisioane:

  Comision administrare: 0
  Comision deschidere cont: 0
  BT24 (fara jucarie de-aia): 1 leu/luna
  Card Visa Electron pentru bancomat, Mastercard Mondo pentru internet
  Comision ridicare bancomante BT: 0
  Comision plata la comerciant: 0
  Comision plata online: 0
  Comision interogare sold bancomat: 0.3 lei

  Cum interogarea e bine sa o faci pe net ca e mai comod, nu scot bani de la ghiseu sau de la alte bancomate (non BT), singurul comision pe care il platesc este 1 leu pe luna pentru bt24. Bancomatul e langa casa si aproape in tot orasul imprastiate, bt24 poti sa-l instalezi si acasa si la munca fara sa cari o jucarie de-aia electronica si ai acces la cont foarte usor. Depozitele poti sa le creezi si sa le desfiintezi online si au o gramada de optiuni in noua interfata BT24.

 9. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Empire: am fost client BT. Iar vorba „cât dai, atât face” se aplică din plin.

  Mă sperie că nu găsesc nici o listă de comisioane pe nicăieri pe site-ul lor.

  Iar faptul că site-ul unei bănci nu se vede bine în firefox sau chrome arată cât de mult le pasă de clienți sau de imaginea lor.

 10. Un articol bun pentru cei care au card. Eu nu am. Sunt zeci de tipuri, de care card imi trebuie pentru ‘freelanceriat’?

Show trackbacks

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter