Ce am învățat în patru ani de freelancing?

Ramona m-a inspirat să scriu ce am învățat eu în vreo patru ani de freelancing. Iată:

 • Că îți poți alege clienții și/sau proiectele;
 • nu lucrezi pentru tine;
 • Că timpul este foarte limitat. Și că 24h nu sunt suficiente.
 • Că e bine să nu lucrezi exclusiv pentru un client din mai multe motive:
  • Te plafonezi și te plictisești. De cele mai multe ori un client îți oferă același tip de proiecte. Am trei clienți constanți pentru care fac teme de WordPress, HTML chior și aplicații web pentru iOS. Cât de tare crezi că mă plictisesc?
  • O lună proastă pentru singurul tău client înseamnă o lună proastă pentru tine. Dacă omu’ are un accident și lipsește mai mult de o lună (sau pur și simplu întârzie plata; se întâmplă) ai o problemă.
  • Dezvoltarea unei relații de încredere cu un client cere timp. Să vezi ce amuzant este să trebuiască să faci modificări pe un server și să nu ți se dea acces pentru că…
  • Ai deveni angajat fără să-ți dai seama!
 • Că NU îți faci propriul tău program. Cine îți zice asta minte cu nerușinare. Cele 8h/zi sunt o utopie. Poți să pleci în vacanță (la modul deconectare totală, nu să te duci să lucrezi ca disperatu’) când vrei? Da, dar când te întorci trebuie să recuperezi.
 • Că e bine să citești cât mai multe chestii și să fii la curent cu tot ce mișcă din domeniul tău de activitate.
 • Că clienții români nu sunt o afacere bună pe termen lung.

Ești freelancer? Tu ce sfaturi ai?

13 Comentarii to “Ce am învățat în patru ani de freelancing?”

 1. Că clienții români nu sunt o afacere bună pe termen lung.

  Ce nemultumiri ai avut ? :)

  Ai putea scrie un post de unde ar putea incepatorii sa inceapa cu freelancing ? ar fi foarte util.

 2. Partea cu un singur client ptr freelancer cam contravine cu definitia, cred.
  In Anglia esti controlat anual, si daca nu ai avut decat un contract cu acelasi client, ti se trimite o scrisoare ca tu trebuie sa fi angajat, nu “self-employeed” (in mare, pentru ca tu ca freelancer poti fenta niste taxe).

 3. Staicu Ionuț-Bogdan

  Păi cu românii… nici nu știu de unde să încep. :D

  – Negocieri tâmpe („păi tu ne compari pe noi cu clienții străini? De ce ne ceri atât?”);
  – Dacă ai neinspirația să accepți prețul oferit vei afla că proiectul ar trebui predat ieri și că modificările (substanțiale de altfel) sunt incluse în preț;
  – De cele mai multe ori, specificațiile pentru un proiect înseamnă „am vrea să facem ceva de genul„;
  – Au cerințe stupide și nerealiste. Vor IE6 pentru că nu își permit să piardă clienți. Amuzant e să vezi că vor compatibilitate cu browsere care în statisticile lor arată că au sub 2-3%.
  – „Nu ți-au intrat banii? Păi cum, că azi am fost la bancă!” Și variațiuni. Cu toate că nu pot înțelege de ce de la clienți din US îmi intră banii de pe o zi pe alta, în timp ce banii de la clienții români au nevoie de câteva luni (vreo 6-7 luni a durat cel mai mult). Ah, și nu pot înțelege cum se duc ei să plătească sâmbătă la orele 20 prin OP :D

  Astea sunt doar o parte din problemele întâlnite. Aș scrie un articol despre asta dar mulți dintre ei mă citesc și n-aș vrea să se simtă lezați. :twisted:

 4. In momentul in care iti permiti sa accepti doar proiecte (si, evident, clienti) care-ti plac, ai trecut de primul nivel al freelance-ingului si esti pe cale sa devii un “developer rockstar”. Cred ca ai ajuns deja la acest statut. Gresesc?… :)

 5. Astea sunt doar o parte din problemele întâlnite. Aș scrie un articol despre asta dar mulți dintre ei mă citesc și n-aș vrea să se simtă lezați.

  Eu nu m-as simti lezat :), poate cei care se cred autostiutori, chiar ne-ar prinde bine un asemnea articol.

 6. Misto articolul, ma bucur ca te-am inspirat ;)

  PRO acelasi client (am unul de 4 luni deja si sunt EXTRA multumita) – te obisnuiesti cu el si vice-versa, deci colaborezi usor si repede. Ai mereu de lucru asigurat, deci nu mai ai de cautat alte proiecte. Asta mie cel putin imi da acum timp sa ma ocup de siturile mele, sa reorganizez, sa citesc mai mult etc. Daca inveti sa pui si un leu deoparte, micile pauze nu te mai sperie.

  Cea mai importanta pentru mine este libertatea. Lucrez cand vreau, daca am chef sa plec 2 saptamani undeva, am plecat. Sau 6 luni :D

  Nu este usor. Eu am doar doi ani oficial pe freelancing si nu pot spune ca mi-a fost usor. Fiecare zi e cu stresul ei, nu e placut sa stii ca, daca nu produci, nu mananci. Dar nu as da viata asta pe cea de angajat niciodata. Am lucrat 10 ani pentru altii, acum imi pun visele in aplicare.

  hai sa spunem ca ‘procrastinez’ pe articolul asta minunat, stand cu dosul in pat si laptopul pe burta. Mai am de modificat ceva la situl clientului, dupa care ii spun bye pe saptamana asta si plec la cumparaturi. Munca asta imi permite ‘luxul’ de a sta si in pat, daca ma doare spinarea de stat la birou si mai ales libertatea de a lucra de oridune. Am 6 luni in NYC, plecam peste 2 zile. Mai stam prin Romania dupa care probabil vom face niste vizite in Spania. am nevoie doar de laptop si de net, capul e oricum legat de gat, deci mai greu sa-l las acasa :D

 7. Staicu Ionuț-Bogdan

  esti pe cale sa devii un “developer rockstar”

  Nu-mi plac astfel de titulaturi și nu mă consider așa ceva. Vezi aici un articol interesant despre rockstars, ninja & co :)

  Btw, vezi și aici un articol care e pentru cei ca tine.

  @Mihai: mă refeream că sunt mulți (foști) clienți care mă citesc.

  @Dojo: libertatea aia se traduce strict prin „lucrez de unde vreau”. Nu-mi spune că nu ai lucrat 6 luni cât ai stat în US că nu te cred. :D

  Daca inveti sa pui si un leu deoparte, micile pauze nu te mai sperie.

  Nu e vorba despre bani (Ajungi la un nivel zen în care banii nu mai contează!). E vorba că fiecare pauză mai mare de două-trei zile este un motiv pentru cei care nu cred în tine (sau în ce faci) să-ți zică „vezi? e mai bine angajat!”. :D

 8. Ai dreptate. Imi cer scuze!

 9. Ionut, daca ai clienti straini cum îi treci in contabilitate ?
  Am auzit ca este un cosmar cu declaratia 390, VIES etc.

 10. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Jean Valjean: am clienți din UE. Contabila mi-a zis că nu-i nici o problemă, so… Om vedea la primul control! :D

 11. mno, io cred ca tendinta ideala e sa muncesti cat mai putin, pe cat mai multi bani, doar la proiecte care-ti plac. :P

 12. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Add: true. Dar ce te faci când îți plac toate proiectele și toate sunt pe bani buni? :D

 13. Asta cu romanii am scris-o si eu si la fel mi-a sarit lumea in cap =)) Explicatia mea e simpla. Anul trecut am avut 4 clienti romani dintre care 3 mi-au tras teapa. Tot anul trecut am lucrat cu in jur de 25-30 straini dintre care 2 mi-au tras teapa. A se calcula procentul de tepari romani si procentul de tepari straini.

Show trackbacks

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter