Link-urile săptămânii 1-7 august

 1. 10 Javascript Performance Boosting Tips from Nicholas Zakas
 2. The future of CSS layouts
 3. Create a page flip effect with HTML5 canvas
 4. Building Mobile JavaScript WebApps With Backbone.js & jQuery. Mă gândesc cu groază că trebuie să rescriu o aplicație mobilă…
 5. jQuery.fracs
 6. I don’t know how to IE6
 7. Dear Clients, The Web Has Changed. It’s Time To Use CSS3 and HTML5 Now.
 8. Implementing a Fixed Position iOS Web Application. Pentru că, nu-i așa, chiar și cel mai tare OS mobil are nevoie de hack-uri! :D
 9. Introducing the HTML5 History API. Mulțumim Microsoft că ne-ai privat de asta în IE9…
 10. Time-Saving and Educational Resources for Web Designers
 11. Five Low-Hanging UX Tips
 12. 5 Big Usability Mistakes Designers Make on Carousels
 13. 10 Things to Know about Usability Problems
 14. 10 UI Design Patterns You Should Be Paying Attention To
 15. Lord Palmerston on Programming este un articol excelent care, chiar dacă este din 2002, explică foarte simplu de ce nu poți fi bun la mai multe limbaje de programare.
 16. Recovering lost commits with Git.
 17. Efficient Editing With vim (pentru că niciodată Vim nu e prea bătrân!)
 18. 25 Apache Performance Tuning Tips
 19. The Insidious Evils of ‘Like’ Culture
 20. The Eight Pillars of Innovation
 21. Avem 20 ani de World Wide Web! Oare unde vom ajunge în următorii 20 dacă acum putem face treburi d’astea? (este recomandat google chrome pentru majoritatea demo-urilor)
 22. An iOS Developer Takes on Android

9 Comentarii to “Link-urile săptămânii 1-7 august”

 1. Link-ul 11 e bronken (are un ‘r’ în plus la sfârșit)

 2. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Dan: fixed. mulțumesc.

 3. Dacă urăsc ceva în noile tehnologii web apăi ăla este CSS3. În urăsc cu pasiune. Nu pricepeam nici vechiul CSS, dar 3-ul s-a complicat așa de mult că mă ia durerea de cap instant când îl văd. Pe de altă parte suportul pentru HTML5 și javascriptul sunt chiar drăguțe.

  Referitor la ce zice tipul ăla legat de dezvoltarea pe android, eclipse-ul poate fi făcut și customizat în enșpe mii de feluri, până la urmă tot obții ceva lightweight care să meargă repede. Dar ca orice ide nou, îți trebuie timp pentru adaptarea cu el.
  În plus, are avantajul că merge bine și la dezvoltat javascript. De suportul pentru Java (că de fapt pentru asta a fost creat nu mai vorbesc).
  Pentru cei care se simt mai confortabil în Netbeans, există un plugin (nbandroid) care a cam devenit (în sfârșit) matur.
  Ce e nasol pe android e că nu ai un tool decent de a dezvolta interfețele grafice. Există droid draw dar e cam handicapat. Tot la editare manuală de xml-uri ajungi. :(

 4. Staicu Ionuț-Bogdan

  Dacă urăsc ceva în noile tehnologii web apăi ăla este CSS3.

  Pentru că întotdeauna ți s-a părut mai simplu să folosești imagini (sau js) pentru colțuri rotunjite? Pentru că o clasă suplimentară în html e mai bună decât un pseudo-selector (eg: nth-child(odd))? Sau pentru gradienții avansați?

  Lucrez la un site pentru iOS în care folosesc imagini doar pentru câteva icons. Restul (umbre, colțuri rotunjite, gradienți etc) sunt strict CSS. Am salvat lejer 50kb.

  Chiar e ceva ce trebuie urât!

  Nu pricepeam nici vechiul CSS, dar 3-ul s-a complicat așa de mult că mă ia durerea de cap instant când îl văd.

  Mi se pare copilăros să urăști ceva ce nu înțelegi. Ești un fel de macuser: windows sucks pentru că… nu știu exact de ce (am citit eu niște chestii urâte), dar sucks!

 5. Da oarecum.

  E mai simplu cu imagini făcute de altcineva decât să o freci auirea frecând interfețe când poți fi mai productiv scriind cod.

  Gradienții avansați la fel nu îmi plac pentru că mută design-ul grafic din cârca celui responsabil cu photoshop-ul în cârca programatorului. Sau coder-ului whatever. Mă feresc să folosesc termenul de web designer. :)

  Nu zic că asta nu e un avantaj, e și asta un avantaj să nu mai trebuiască să știi Photoshop pentru orice rahat de gradient, dar parcă preferam ca partea asta să se facă prin imagini nu prin css.

  Ca să dau un simplu exemplu în sencha touch zilele trecute am văzut că au înlocuit progress bar-ul (cerculețul ăla animat) cu o animație complet în CSS. Dacă lăsau un gif animat, cred că nu îi durea mâna. Dar na, când te chinuie talentul trebuie musai să schimbi.

  Exemplu:

  http://jsfiddle.net/nJpYz/36/ (Webkit pls).

  Să nu mai zic că fiecare browser implementează CSS3-ul și îl extinde cum îl taie pe fiecare capul. Din fericire webkitul domină netul mobil, așa că Opera și FF nu vor avea decât să copieze webkit properties.

  Cred că îți poți da cu părerea despre ceva și din afară. Și fără să fii expert. Că dacă ești expert atunci clar nu mai are rost să îți dai cu părerea. Cu părerea îți dai atunci când începi și înveți și încerci să adaptezi procesul de învățăre comparând diferențele și similititudinile cu alte tehnologii. Și când lucrurile nu se pupă e normal să fii supărat. :)

 6. Staicu Ionuț-Bogdan

  E mai simplu cu imagini făcute de altcineva decât să o freci auirea frecând interfețe când poți fi mai productiv scriind cod.

  Well… Poate că ar trebui regândită structura echipei. Designer -> frontend -> programator. Se sare un pas, apar probleme de genul menționate mai sus.

  Ca să dau un simplu exemplu […] au înlocuit progress bar-ul (cerculețul ăla animat) cu o animație complet în CSS

  O animație de genul ăla „cântărește” cel puțin 3-4kb (ca gif). Plus un request suplimentar spre server (integrezi mai greu un gif animat într-un sprite). Dacă se poate face doar cu css (și probabil și puțin js) în 2kb, toată lumea are de câștigat. Să nu mai spunem de cazul în care ai nevoie să schimbi culoarea sau dimensiunea spinnerului, în functie de locul în care îl afișezi (am folosit o dată vreo trei gif-uri într-un singur site).

  Cred că îți poți da cu părerea despre ceva și din afară. Și fără să fii expert.

  Da. Dar în cazul ăsta părerea ta valorează… nimic.

 7. daca ar fi dupa mine, as face totul cu CSS! :)
  din pacate inca nu se prea poate…

Show trackbacks
 1. […] spin.js (ca un fel de continuare a discuției de aici) […]

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter