Link-urile săptămânii 20-26 iunie

 1. Te-ai gândit vreodată că poți face sprite-uri hi-res? Evident că suportul pentru browsere de rahat (cum ar fi… să zicem internet explorer?) este praf, dar este o soluție excelentă pentru web apps, calitatea imaginilor fiind net superioară. Vezi aici cum se face.
 2. Ceva ce mă gândesc serios să încerc, măcar pe VPS-ul de test de la MXhost, dacă nu în producție (pe blogul meu cu 50.000 unici/zi :D ): Memcached + Varnish + WordPress
 3. Avem WP 3.2 RC2.
 4. Mi se întâmplă de multe ori să mi se pună întrebarea „cât mă costă să-mi tai X pagini?” fără a vedea designul. Sau mai văd câte un site al vreunei… „agenții web” care oferă pachete de produse, de genul: „site 5 pagini X euro” sau „site 20 pagini Y euro”. Cui să-i explici că numărul efectiv de pagini contează destul de puțin? Recunosc, am avut și eu un mod asemănător pentru stabilirea tarifului, dar mi-am dat seama relativ repede că nu este prea avantajos.
 5. Userii OSX au o unealtă drăguță (din poze, că n-am avut timp să testez) pentru GitHub: GitHub for Mac
 6. O mare problemă în iOS, în ceea ce privește aplicațiile web, era că motorul JS pentru web app era diferit de cel folosit în Safari. Din fericire însă, în iOS 5 acest lucru se schimbă.
 7. O altă problemă, tot în iOS și tot în Safari era că overflow:scroll nu funcționa. Prin urmare, s-au scris câteva plugin-uri pentru a putea face scroll (Apple FTW!). În iOS 5 această problemă e rezolvată.
 8. Ceea ce înseamnă că iOS 5 este prima platformă mobilă pentru web app.

4 Comentarii to “Link-urile săptămânii 20-26 iunie”

 1. Sunt un mare fan Varnish si incerc sa conving pe cat mai multa lume sa-l foloseasca :) . L-am implementat pe cateva site-uri (non-wp) la care am lucrat / lucrez cu succes si nu am decat vorbe bune de zis despre el.

  Legat de sugestia gasita (varnish + wp — memcached ar trebui sa fie deja obligatoriu pt orice site care se respecta :) ), pot spune ca am incercat sa-l implementez pe un wp local (accesibil doar dintr-o retea locala) cu wordpress-varnish si a functionat perfect! Trebuie doar sa ai grija la configurari (expiration time setat corect, cache-flushing usor de controlat si cookie-uri / url-uri care dau cookie-uri bine gandite) si vei fi socat de rezultat (evident, daca ajungi la un hit-rate mare si folosesti continutul paginii e servit rapid — frontend tweaks).

  Spor!

  P.S.: da, stiu ca folosesc multe paranteze :)

 2. Si pentru Nginx exista un modul de Memcache, si impreuna ar fi vrut sa concureze varnish. Asta pentru cine are chef de solutii alternative: http://www.igvita.com/2008/02/11/nginx-and-memcached-a-400-boost/

 3. referitor la wordpress si cache, nu e mai ok w3 total cache ?

 4. Staicu Ionuț-Bogdan

  @bpv: da și nu prea. Orice plugin de cache este, mai întâi de toate, un script php. Ceea ce înseamnă că trebuie să fie parsat și interpretat. Spre deosebire de un program/plugin ce rulează pe server gata compilat.

  Sigur, la 5000 unici nu (prea) se simte. Dar dacă vine valul de 50.000 unici… treaba s-ar putea să stea altfel. Gândește-te doar că o combinație de genul ăsta îți permite să folosești un server cu resurse mai sărace => economie de bani.

Show trackbacks

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter