Știu eu mai bine!

Așa cum e normal, în orice companie există o ierarhie. Se evită haosul și, teoretic, se face treaba mai bine. Asta teoretic.

Practic însă, situația stă altfel. În funcție de câți șefi sunt în acea ierarhie, se urmează anumite… guidelines. Fiecare simtetrebuie să lase ceva în urmă. Că sfatul lui este important.

Astfel, apar siteuri gen vodafone.ro, orange.ro, cosmote.ro, homebank.ro șamd. Cred că cea mai mare pedeapsă pe care o poți da unuia care a decis soarta unui site este să-l pui să folosească site-ul respectiv!

Vodafone/Orange

Site-urile astea două, chiar dacă teoretic sunt concurente, practic sunt foarte asemănătoare: ambele sunt întortocheate, ambele folosesc AJAX într-un mod stupid (de exemplu, când fac o filtrare după anumite criterii vreau să pot salva link-ul) și ambele sunt mari și greoaie. Nu, 1mb pentru o pagină NU este ok! Orice conexiune ai avea!

Cosmote

Sunt în căutarea unui telefon și a unui abonament pentru telefon. Cum sunt deschis tuturor posibilităților, am zis să mă interesez și la cosmote. Altceva în afară de o ofertă pentru iPhone nu am găsit…

ing/homebank.ro

Lent. Pierde sesiunea. Vrei să faci mai multe plăți? Se poate. Dacă le pui în queue nu le poți modifica (logic, nu?). Interfață antică. Interfața nouă parcă e din desene animate (©) și nu are pic de branding ING etc.

Alții

stirileprotv.ro are autoplay la filme. Dacă deschizi 5 taburi e haos. Realitatea.net nu este mai prejos: o parte din link-urile de pe prima pagină sunt externe (fără nici o posibilitate să-ți dai seama de asta), dacă ești într-un articol și apeși pe link-ul pentru versiunea HTML5 ajungi… pe home etc. Cel puțin nu au autoplay la video…

Ca să nu îți imaginezi că este problemă locală, anul trecut am lucrat pentru un client corporate din afara țării. 90% din site a fost făcut fix împotriva oricărei logici. Pentru text s-au folosit imagini (s-a cerut explicit acest lucru, chiar dacă @font-face făcea treaba excelent), s-a vrut compatibilitate cu IE6 doar pentru că… nu se știe exact de ce, mai ales că Analytics arăta că IE (per total!) avea 20% pe site-ul respectiv iar IE6 avea 4% din cei 20%.

De ce?

Așa cum am zis, fiecare șef ce ar putea fi oarecum răspunzător de respectivul proiect vrea să lase un semn, ceva să zică „uite, asta a fost ideea mea!”. Indiferent dacă a fost o idee bună sau proastă.

Unde este logica în a încărca pagina pe bucăți? Să se încarce pagina mai repede? Ați putea să… știu eu, optimizați? Să veniți cu imagini ceva mai clare la telefoane nu v-a trecut prin cap?

Concluzia?

În final, ambele părți pierd. Utilizatorul are parte de un UX neplăcut, site-ul are șanse să piardă din utilizatori.

DAR! Cel mai grav este că, în momentul în care le spui celor responsabili (sau celor ce ar putea interveni) vin cu scuze: „știu eu mai bine”, „așa mi se zice de sus”, „la mine e ok, la tine e problema” sau pur și simplu „nu am avut timp”.

Prin urmare, noi, muritorii de rând suferim. În timp ce unii se chinuie să optimizeze totul la sânge, alții se chinuie să facă site-ul cât mai sluggish (15 js-uri încărcate – e drăguț când serverele sunt picate și aștepți 30 secunde să dea timeout și să continue încărcarea site-ului – 5 CSS-uri, pagini de 1.5mb, gzip dezactivat șamd) și cât mai user unfriendly.

Soluția, așa cum am zis la început, ar fi ca toți cei care au luat o decizie despre ce va conține sau cum va funcționa un site să fie obligați să folosească exclusiv acel site pentru cel puțin o săptămână. Garantat s-ar face îmbunătățiri majore! Sigur, asta dacă i-ar păsa cuiva despre utilizator. :D

Bonus

realitatea.net vs cnn.com vs bbc.com. Fă tu singurel o comparație între conținut, așezare în pagină și dimensiuni (kb) între cele trei site-uri care ar trebui să fie concurente.

De fapt, nu știu de ce mă miră, din moment ce realitatea face screenshot la paginile de unde se… inspiră.

7 Comentarii to “Știu eu mai bine!”

 1. Tu ti-ai dat raspunsul in articol

 2. Staicu Ionuț-Bogdan

  @piticu: am dat și soluții. Oare va ține cont cineva de ele? :D

 3. Unora cred ca pur si simplu nu le pasa. Pe vodafone.ro (de exemplu) oricum nu intri decat de nevoie. Si cand user-ul intra de nevoie, intra si cand UX-ul de 3 lei. In celelalte cazuri e nasol. Eu de exemplu refuz sa intru pe realitatea.net (si alte cateva ca el).

  In fine, sper sa te auda cine trebuie macar la unul din cele cateva site-uri mentionate.

 4. realitatea.net e foarte bine optimizat in comparatie cu gsp.ro.

 5. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Robert: din păcate nu mă pasionează sportul. Și oricum, parcă gsp era site cu țâțe, monden și foarte puțin sport. Nu?

 6. Ala e sport.ro, dar nici gsp nu e departe.

 7. parca si joomla se incarca mai repede ca cele mentionate, si ma refer la un site in joomla incarcat bine

Show trackbacks

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter