Aplicații web pe localhost

Dacă ești freelancer, probabil ești pus în situația în care vrei să-i arăți clientului tău ce ai lucrat. Cum urcatul pe un ftp este prea enervant pentru a fi folosit non stop, soluția cea mai la îndemână este un server http instalat pe calculatorul propriu.

Deci avem prima problemă. A doua problemă ar fi că RDS nu îmi dă un IP fix, existând șansa ca din momentul în care dau un link (format din IP) cuiva pe mail, până verifică link-ul, ip-ul să nu mai corespundă cu PC meu.

Soluția găsită de mine constă în utilizarea serviciului dyndns. Se instalează o aplicație pe pc (care trimite ip-ul tău spre serverul lor) și… cam asta e. Ai domenii de forma numele_tau.dyndns.org in no time, cum spune românu’. Poți avea și subdomenii (subdomeniu.numele_tau.dyndns.org), dacă știi cum să le faci.

Am router!

Și eu! Dar problema asta se rezolvă rapid printr-un port forwarding, dar generează altă problemă: nu poți accesa link-ul! (cred că se intră într-un loop). Have no fear, avem leac și pentru asta! Fișierul hosts. Apasă Win+R (dacă nu ești pe windows… well… te descurci tu) și scrie: notepad c:\windows\system32\drivers\etc\hosts.

La sfârșitul documentului scrii următoarele:

127.0.0.1	numele_tau.dyndns.org
127.0.0.1	subdomeniu1.numele_tau.dyndns.org
127.0.0.1	subdomeniu2.numele_tau.dyndns.org
[....]

Nu ține apache (sau ce server folosești) pe portul 80. Iar asta din două motive: 1) skype are obiceiul să ocupe acest port; 2) oricine poate nimeri pe hostul tău.

Atenție! După fiecare adăugare a unui subdomeniu în vhosts este nevoie să modifici fișierul hosts. Altfel nu vei putea accesa acel subdomeniu.

12 Comentarii to “Aplicații web pe localhost”

 1. Tutorialul era complet daca dadeai si un exemplu de vhost.

 2. Staicu Ionuț-Bogdan

  Chiar nu ai văzut link-ul, nu? :D

 3. Sal,
  ar mai fi si solutia asta https://showoff.io/, mai comoda. Nu am testat-o decinu pot sa ti zic daca merge.

 4. Staicu Ionuț-Bogdan

  Ionut, e cam… cu bani. Și e pentru linux :)

  Dyndns este gratuit (plătești doar dacă vrei extra features) pentru oricâte vizite.

 5. Treaba asta cu ‘nu pune pe portul 80’ e cam cu dus si intors, multi clienti corporati :), dar nu numai, nu pot iesi din reteaua de companie decat pe porturile 80 si 443 (http, respectiv https). Cel mai bine e sa ai o masinarie dedicata pentru un server web local; chiar si un Athlon la 800 MHz merge foarte bine pentru scopuri de demo, deci nu trebuie nu stiu ce avioane; evident, redirectarea in reteaua ta locala se poate realiza tot din router, cu un minimum de cunostinte.

 6. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Etravel: nu am avut probleme cu niciun client din cauza porturilor, dar dacă aș avea probabil aș rezolva-o într-un fel sau altul.

  Un server mi se pare inutil (ocupă spațiu, consumă curent etc).

 7. Și totuși, parcă mai degrabă n-aș sta cu calculatorul deschis non-stop pe căldurile astea.

  Dacă chiar nu ai unde să-ți pui site-urile ( cam grav după părerea mea ) poți măcar să încerci un http://aws.amazon.com/free/

  Cu ocazia asta mai înveți și un pic de administrare de servere, însă ține mereu backup-uri că nu se știe cine ți-l sparge dacă nu ți-l configurezi cum trebuie ;)

 8. Staicu Ionuț-Bogdan

  @tXK: păi nu (mai) stau cu calculatorul deschis non-stop :)

  Iar să lucrezi pe un server remote presupune mai mult timp pentru salvare, pentru page refresh etc.

 9. Dar totusi nu e tocmai profesional sa ii zici clientului “stai 2h sa ajung acasa sa aprind PC-ul”..

 10. Staicu Ionuț-Bogdan

  Eh, dar deviem. Când știu că plec, pun pe un server fișierele :)

 11. Există multe router-e care știu DDNS (DynDNS, NoIP, freezone etc. Asus și D-Link au propriile servicii de DDNS înglobate în sculele lor(necesită înscriere dar e gratis). În felul acesta nu depinzi de o annumită platformă software pentru care au ofertanții DDNS clienți. Cu portforwarding direcționezi serviciul oriunde în rețeaua locală. În plus sunt câteva NAS-uri care pot rula un server WEB deci nu-ți trebe un PC mereu pornit (consumul unui NAS cu un HDD nu trece de 30W). Variante sunt multe, fiecare o alege pe cea care i se potrivește mai bine.

 12. Foarte bun post !M-a ajutat foarte mult, multumesc frumos.

Show trackbacks

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter