Ce le lipsește programelor afiliate românești?

În urmă cu aproximativ o lună am zis să încerc și eu marea cu degetul: afiliați. Prin urmare am făcut un plugin tare drăguț pentru Emag Profitshare. La momentul respectiv am întrebat (doar pe twitter) dacă Emag are vreun soi de API public. Răspunsul a fost… inexistent.

Azi am observat că Sigmanet a lansat un program de afiliere ceva mai utilizabil decât cel vechi (care presupunea trimiterea unei invitații pe mail, userul trebuia să își facă un cont etc. Long story short, puțin cam ineficient sistemul pentru cei ce nu au prieteni ce-și cumpără lunar componente de minim 1000 lei).

Ce înseamnă un API public?

Cu un API public ar însemna un pas uriaș într-o direcție corectă. Gândește-te cum ar fi să afișezi pe site-ul tău link-ul spre un produs și imediat lângă să afișezi prețul la zi! Sau cum ar fi să ai în sidebar-ul admin-ului de WordPress un search pentru produse! (astea sunt doar două idei, prefer să le țin pentru mine pe restul ori până se lansează ceva de genul, ori până îmi pierd orice speranță :D )

Care este problema de fapt?

Nu există astfel de API-uri din două motive:

 1. Nu le pasă. Și e nasol dacă se întâmplă așa.
 2. Le este teamă că ar putea face munca mai ușoară agregatoarelor de prețuri. Din fericire însă, există API key (cum este la Google Maps, de exemplu). Prin care poți face X request-uri pe oră (sau pe zi). Un blogger normal nu cred că ar face mai mult de 50-100 request-uri într-o zi. Iar a face scrap la un site de mărimea Emag (de exemplu) cu 100 produse/zi ar fi atât de ineficient încât nu s-ar băga nimeni la așa ceva!

Un alt program afiliat românesc, care are un oarecare succes la noi, dar este un soi de director (din ce am încercat, pare destul de greu și neintuitiv de administrat): 2parale. În momentul în care am scos prima versiune a pluginului pentru profitshare am primit cereri pentru 2parale.

Din fericire, 2parale are API. Din păcate, site-ul e atât de întortocheat încât nu am nicio tragere de inimă să încerc să fac un plugin (mai ales că deja există un plugin oficial pentru WordPress)

Soluții?

Evident, cea mai la îndemână soluție este să ne rugăm de marile magazine să facă API-uri publice!

A doua soluție ar fi un parser pentru fiecare site în parte. Partea bună este că nu sunt multe site-uri ce permit afilierea cu link (sigmanet, emag și cam atât). Partea rea este că oricând se poate schimba layout-ul iar parserul trebuie rescris. Apoi, o astfel de parsare nu este suficient de flexibilă sau rapidă.

Sugestii? Răspunsuri?

Mi-ar plăcea să primesc răspunsuri oficiale. De la Emag, Sigmanet, PcGarage (chiar dacă au un sistem ușor diferit de afiliere, care cred că ar avea succes mult mai mare decât profitshare sau bonusgate dacă ar oferi acel discount de 1% celui ce are cookie și să nu fie nevoie să se bage codul sufletului tot timpul), F64 și alte magazine mari (practic din ORICE nișă).

Din păcate însă, nu cred că voi primi răspunsuri. Probabil doar înjurături sau, în cel mai bun caz, un „ia uite-te mă la ăsta, ce fițe are în cap”.

Update: răspunsuri oficiale

Sigmanet:

Ionut, oficial nu am lansat v2.0 Bonusgate, el este in faza de – hai sa zicem – final beta, muncim la “fine tunning”. Afilierea bazata pe link si widget (adica asta noua) este un produs complet diferit (fata de cea veche) si are o cu totul alta adresabilitate. Prima a fost creata in special pentru utilizatorul care nu are site/blog etc dar are o comunitate de prieteni iar noua afiliere este pentru cei cu prezenta pe net. (dar ambele au fost create sa fie extrem de usor de folosit)

Emag:

Ionut, noua ne plac cei cu ‘fite’ de genul tau asa ca vei primi un raspuns cat de curand

2parale (deși nu era cazul, nu erau ei vizați în mod special):

2Parale iti da access printr-un singur API la afiliere cu peste 90 de advertiseri. Pe cand altcumva ar trebui sa lucrezi cu 90 de API-uri individuale. De asemenea nu vrei sa incasezi acte si sa primesti bani din 90 de locuri individuale.

Nu pot să nu mă bucur când văd că dorințele-mi au fost auzite. Să vedem dacă-mi for fi și îndeplinite. :D

19 Comentarii to “Ce le lipsește programelor afiliate românești?”

 1. Ai foarte mare dreptate, pentru ca atunci cand am vrut sa fac o chestie de genul promovat produse zilnice, aveam de ales intre un comparator de preturi sau sa bag eu manual toate produsule.
  Dar, cum eMag considera comparatoarele de preturi spam-siteuri, am revenit la varianta manuala.

 2. Nu prea inteleg ce intrebi :)

 3. Staicu Ionuț-Bogdan

  Nu prea inteleg ce intrebi

  Înseamnă că nu ți se adresează ție întrebarea :D
  Vreau să știu dacă se va face vreodată ceva de genul ăsta în Ro sau dacă suntem legați pe viață de 2parale :D

 4. @acsel / Ionut: Exact problema API-ului am avut-o si eu cand am vrut sa fac ceva (macar semi) automat pentru un site axat pe reduceri :(

  In cazul 2parale o alta problema ar fi inflexibilitatea a (sa zicem) 99,9% dintre advertiseri. Cand am cerut un feed cu produse la reducere n-am primit raspuns favorabil. Sunt doar 2-3 advertiseri care au asa ceva.

  Apoi am cerut direct dezvoltatorilor 2parale un feed in cadrul caruia sa am un camp gen price_old (pentru a putea face comparatia cu pretul actual) mi s-a spus ca vor lua in considerare doleanta. Si au trecut de atunci cateva luni :)

 5. sa-si faca publice api-urile asa? fara profit? (nota: profit imediat)
  suntem totusi la inceputurile comertului profesionist online si de masa. o sa mai treaca o vreme pana isi vor da seama care e directia buna.

 6. Ionut, noua ne plac cei cu ‘fite’ de genul tau asa ca vei primi un raspuns cat de curand :). Nu te mai baza doar pe Twitter cand pui o intrebare, o poti face direct la noi.

 7. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Alex: un soi de history poți face și tu. Un cron care ia prețurile în fiecare zi și le pune în db. Sigur, e mult mai cool să ți se dea, dar na.. :D

  @Alin: păi tocmai, că asta aduce un profit suplimentar. Și chiar imediat! Înainte să fac prima versiune utilizabilă a pluginului s-a întâmplat de nenumărate ori sa nu pun link spre un produs din simplul motiv că mi-era peste mână să:
  1) intru pe emag.ro
  2) caut produsul & copy la url
  3) intru în contul de profitshare
  4) intru pe link-ul de generare link/widget
  5) copy& link-ul generat

  @Radu: mulțumesc pentru răspuns. Mă bucur că a ajuns la „urechile” tale acest post. Sper să se schimbe situația în viitorul apropiat. :D

 8. Nu sunt prea sigur că cei de la firmele enumerate, care ar avea vreun beneficiu din treaba asta, înțeleg prea bine despre ce vorbești tu în acest articol. Iar cei care se ocupă de dezvoltarea platformelor pe care rulează magazinele respective, nu cred că ar avea vreun interes direct să le explice. :)

 9. Ionut nu “e mult mai cool să ți se dea”, e mai cool asa ca sa nu rupi baza de date, date fiind dimensiunile unui import, gen 1000 de produse / feed :)

 10. Radu Spineanu

  2Parale iti da access printr-un singur API la afiliere cu peste 90 de advertiseri. Pe cand altcumva ar trebui sa lucrezi cu 90 de API-uri individuale. De asemenea nu vrei sa incasezi acte si sa primesti bani din 90 de locuri individuale.

  Ti-am citit un pic blogul si am vazut ca esti programator so voi trece peste the cute marketing talk.

  Dupa ce ai aplicat la campanii si esti aprobat poti sa iei informatii despre toate produsele prin 2 functii (ceva de genul):

  $campaigns = $tp->listforaffiliate();
  foreach ($campaign as $campaigns ) {
  $products[$campaign->{'id'}] = $tp->product_stores_search($campaign->{‘id'});
  // fiecare produs va avea un affiliate link in raspuns
  }
  

  Cu eventual un pic de paginare.

  Cu o functie poti sa faci orice URL unul de afiliere:

  $tp->campaign_quicklink($campaign_id, $affiliate_code, $url_to_send_to);
  

  Gasesti aici toate functiile, wrappere and so on: http://help.2performant.com/API

  Mai mult de atat sunt aplicatii care se pot integra in 2Performant/2Parale prin API Store (redesign incoming in the next days) gen http://apps.2performant.com

  Poti sa gasesti aplicatii gen Social Reactions ca OSS pe https://github.com/2performant/2Performant-Social-Reactions. Chestii gen Banennizer sunt incredibile, noi am facut Ad Units care folosesc Facebook and so on. Integrari cu Twilio, KISSMetrics.

  Daca nu vrei te sa obosesti cu API poti sa iei toate produsele prin Feeduri XML sau CSV and use them how you with, primeste un URL HTTP. Momentan sunt persoane care fac feeduri de 100MB si ne este greu sa le generam in 30 sec, but we’re working on that too.

  2Parale nu e un director, e o retea de afiliere, e o mare diferenta. With all due respect, afilierea si advertisingul e mai mult decat a photo sharing app API. Prin 2Parale si API poti sa faci aplicatii serioase, that make money.

  @cat despre price_old: tehnic e completely useless acel camp. preturile se schimba daily la majoritatea produselor. o aplicatie ar trebui sa monitorizeze produsele over time (sa ia informatii despre ele in fiecare zi) si sa descopere the perfect time to buy.

 11. Care site ti se pare “intortocheat”? Site-ul 2Parale sau wiki-ul care tine documentatia API-ului?

  Indiferent care ar fi raspunsul, chiar te rog sa ne spui cum ai simplifica tu lucrurile. Ne intereseaza mereu parerea unei persoane cu abilitati tehnice care sa isi poata exprima o parere pertinenta despre un astfel de subiect.

 12. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Radu: mulțumesc pentru lămuriri. Așa cum am zis, 2parale este în plan (nu prioritar). Comentariul tău cu siguranță mă va ajuta.

  Da, ai dreptate cu 90 advertiser și 90 api-uri. Doar că… să fim serioși. Un blogger nu utilizează mai mult de 2-3 advertiseri (și atunci probabil e implicat într-o campanie, ceva).

  A lua feed-uri cu toate produsele nu e sănătos nici una din părți și mi se pare destul de stupid. Dar na, dacă unii au fetish-uri d’astea… Ce să le faci? :D

  @Tudor: site-ul în sine (partea de afiliat). La wiki n-am ajuns încă. :D

  Exemplul 1: fac prea multe click-uri pentru a genera un link (login->unelte->caută magazine->bagă link (când s-ar putea pune un field undeva în header, disponibil în toate paginile iar cu un regex pe domeniul introdus să se pună în categoria corespunzătoare).

  Exemplul 2: funcția quick link este un pic ambiguă (de exemplu: ce se întâmplă la taguri? Tag-urile sunt incluse în link-ul ascuns? Cum se salvează?).

  Dar, repet, am încercat 2parale la modul light. Probabil dacă aș sta mai mult timp „călare” pe el nu mi s-ar mai părea atât de întortocheat.

  Oricum, nu pe 2parale m-am concentrat, ci pe restul magazinelor ce nu oferă un API.

 13. With all due respect, ca si developer ar trebui sa te concentrezi mai mult pe o solutie ce poate fi aplicata in cat mai multe cazuri, zic eu. :)

  Oricum, daca bariera este una de invatare si uzabilitate, te invit la intalnirea de poimaine de la Hubb. De data asta eu nu voi putea sta pana la sfarsit (ar fi prima data cand se intampla asta) insa putem sa discutam inainte sa inceapa sau sa ne intalnim ulterior. In plus, colegii mei vor fi mai mult decat bucurosi sa te ajute (daca te duci, localizeaz-o pe Adriana Ignat si roag-o sa iti faca un crash-course in 2Parale) :)

  Nu mai pomenesc de faptul ca ai adresa mea de mail pe care te invit s-o folosesti cu incredere daca esti de parere ca te-as putea ajuta cu ceva.

 14. @Ionut: am uitat sa precizez ca in scurt timp vom rezolva problema cu quicklink-urile intr-un mod care noua ni se pare mult mai usor de utilizat decat solutia propusa de tine.

  Si ca sa-ri raspund legat de tag-uri: da, ele sunt incluse in quicklink si poti vedea statistici pe baza fiecarui tag in parte. Exemplu de caz de utilizare: tag-uri diferite pentru linkurile din site (eventual tag-uri diferite pt fiecare post) fata de tag-urile pentru linkurile date pe YM sau de cele postate pe Twitter.

  Le gasesti in statistici.

 15. Staicu Ionuț-Bogdan

  With all due respect, ca si developer ar trebui sa te concentrezi mai mult pe o solutie ce poate fi aplicata in cat mai multe cazuri, zic eu.

  M-am concentrat în articol. Am uitat să precizez. :D

  Fiind din Constanța e destul de puțin probabil sa ajung în București pentru un workshop. Fie el de la 2parale.

  Când îmi voi termina treba voi încerca să mă concentrez mai împrăștiat: atât pe 2parale cât și pe restul magazinelor ce permit afiliați. :D

 16. Ionut, oficial nu am lansat v2.0 Bonusgate, el este in faza de – hai sa zicem – final beta, muncim la “fine tunning”. Afilierea bazata pe link si widget (adica asta noua) este un produs complet diferit (fata de cea veche) si are o cu totul alta adresabilitate. Prima a fost creata in special pentru utilizatorul care nu are site/blog etc dar are o comunitate de prieteni iar noua afiliere este pentru cei cu prezenta pe net. (dar ambele au fost create sa fie extrem de usor de folosit)
  Si daca tot ai descoperit-o :) ce parere ai de widget-ul nostru interactiv, [email protected], care afiseaza reclamele contextual in functie de continutul paginii unde este prezent ? Pentru fiecare pagina in parte. Fara ca tu sa faci nimic altceva decat copy&paste la cod. Disponibil javascript sau iframe. Targetat automat.
  Iar vav de API, o sa vina si el daca exista cerere in comunitate pentru el. Este la 50 linii de cod distanta :)

 17. Staicu Ionuț-Bogdan

  @Bogdan: Mulțumesc pentru răspuns. Pentru API nu știu dacă va fi cerere prea mare în mod expres. Dar dacă e la 50 linii distanță, nu ar strica să fie.

Show trackbacks
 1. […] cerut un API, oricât de simplu, în urmă cu doi ani. De la „vedem ce putem face” s-a ajuns, în câteva zile, la „nu avem nici un interes să […]

 2. […] link în parte este în lucru. Din păcate încă nu există un API public, asta rămânând o problemă destul de gravă a programelor afiliate, deci statisticile/detaliile vor fi destul de… low, ca să zic așa. Statisticile vor […]

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter