Ce înseamnă 100% pentru Microsoft?

M-am tot abținut să comentez pe seama IE9 dar deja nu mai rezist, trebuie să mă descarc undeva! În imaginea de mai sus poți vedea cum arată suportul pentru tehnologiile noi în viziunea Microsoft. Trecând peste faptul că își compară browserul aflat în stadiul RC cu un browser lansat în urmă cu unul-doi ani (firefox 3.x), IE9 iese cel mai tare browser. Doar că… supriză! Nu e așa.

În viziunea mea, dacă zice că suportă 100% din features înseamnă că le suportă pe toate. 99% înseamnă aproape toate. Corect? Să vedem:

 1. CSS3: text-shadow nu e suportat;
 2. CSS3: gradients nu sunt suportați; (habar n-am cum aș putea traduce gradients; poate degrade-uri?)
 3. CSS3: border-image nu e suportat;
 4. CSS3: tranzițiile și animațiile nu sunt suportate;
 5. HTML5: history management nu e suportat. Asta înseamnă că în loc de pushState() va trebui să folosești un cârnat js pentru a putea genera un hashbang și a-l atașa la url-ul curent. Dacă nu știi la ce ar putea folosi asta, probabil lucrezi la Microsoft. Sau ar trebui…
 6. HTML5: formulare avansate și validări de formulare. Nu sunt suportate. Ex: placeholder, drag&drop API (în chrome/ff poți atașa un fișier la un mail scris în interfața web a gmail doar prin drag&drop; IE9… not so much);

Cu o singură excepție, sunt treburi de care m-am lovit în ultima săptămână. Sunt convins că sunt muuult mai multe lucruri care nu sunt așa cum ar trebui să fie.

Sigur, vei fi tentat să gândești „heh, nu sunt front end, nu mă afectează pe mine chestiile astea!”. Greșești. Dacă ești programator backend va trebui să aștepți mai mult după front end să fie gata crossbrowser. Dacă ești doar utilizator vei aștepta mai mult până se încarcă o pagină. Vei aștepta mai mult până se randează pagina respectivă. Vei aștepta mai mult până se execută js-ul ce va face posibilă folosirea unor features din CSS3/HTML5. Dacă ești utilizator de IE9 vei ajunge într-un final să vezi site-urile ușor… diferit față de alți utilizatori (cu alte browsere). Do websites need to look exactly the same in every browser?

Link-uri interesante:
[1] [2] [3] [4].

5 Comentarii to “Ce înseamnă 100% pentru Microsoft?”

 1. Ăștia-s obsedați de standardele web. CSS3 și HTML5 sunt incă în development. Într-un KB despre IE8 se răspunde întrebării “De ce nu avem suport pentru border-radius?” și ei zic că nu e standard. Modul în care răspund e cam stupid, mai ales că toți ceilalți au border-radius (și multe altele) de câțiva ani buni.

  http://msdn.microsoft.com/en-us/library/bb250413(v=vs.85).aspx
  Deci “Prioritatea noastră numărul 1 a fost să implementăm CSS2.1” :) Cretini idioți…

 2. Uite aici un link mai interesant:

  http://www.microsoft.com/windows/internet-explorer/compare/mythbusting.aspx

  Ridicol e ca ei chiar cred in ce au scris acolo :)

 3. și peste toate astea, mai are și address bar-ul necinstit de mic :)

Show trackbacks
 1. […] mă scuzați că sunt reticient. IE9 still sucks! Tweet Posted in: Software Tags: […]

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter