Arctic Cooling Freezer XTREME rev. 2

În urmă cu o lună, o lună și jumătate, am făcut un mic upgrade. Un cpu, o atenție, o vrăjeală etc. La cpu am optat pentru un i7 950 iar restul nu contează foarte mult în povestea de azi. Ce conteză însă este următoarea treabă: procesorul se comportă excelent dar cooler-ul cu care vine în cutie este subdimensionat. Și automat foarte zgomotos, deoarece se străduiește din greu să răcească procesorul cât mai bine. Adevărul e că reușește într-un mod admirabil să îl țină cam pe la 55° în idle și 65° în load. Nu full load că n-am găsit nicio aplicație (care să nu fie benchmark) să folosească procesorul 100%. Poate doar firefox, dar despre el cu altă ocazie.

În fine, am zis eu că nu-i baiul prea mare, că pun un Scythe Ninja 2, că tot am unul de la cpu vechi. Eh, țeapă. Știi cum e aia cu socoteala de acasă și aia din târg? Eh, socoteala de pe placa veche nu se potrivește cu socoteala de pe placa nouă, prin urmare coolerul lovește în memorii. Pentru că Gigabyte s-a gândit că ar fi mișto să pună memoriile foarte aproape de procesor. Prin urmare… M-am orientat spre alt cooler. Inițial vroiam să iau un Noctua, dar, din diverse motive ce au ținut de disponibilitate (aveam nevoie de el în 2010 și m-am trezit pe 30 decembrie să fac comanda) și preț (dublu) m-am orientat spre un Arctic Cooling Xtreme.

Instalarea

Floare la ureche! Ai nevoie de o șurubelniță stea ceva mai lungă și cam… 5 minute. Niciun eveniment neplăcut, nicio piedică în calea fericirii procesorului meu. A rămas o distanță de ~ 1 cm între cooler și memorii. Pentru că, așa cum am zis, x58-ud7 și două kit-uri de dominator nu se împacă foarte bine cu ORICE cooler.

Rezultate

În primul rând, acum e LINIȘTE. Se aude doar placa video pentru care nu am găsit cooler performant. De fapt am găsit unul la pcgarage dar se ducea la 80° în idle.

În al doilea rând, cpu stă cam la 45° în idle. Urcă până la 55° în load (cât am apucat să-l testez).

Recomand?

Cu siguranță! Răcirea este ok (la o adică, un cooler pe aer cât poate să răcească? :) ), zgomotul produs este zero (rămâne de văzut totuși cum se comportă în timp) iar prețul este accesibil. Să fim serioși, când dai 1000+ lei pe un procesor bun, nu te zgârcești la 200 lei.

Ți-a plăcut articolul? Lasă un comentariu!

You can insert code snippets using BBcode:
[js].[/js] [html].[/html] [php].[/php] [css].[/css]
You can also use some HTML tags:
<blockquote>.</blockquote> <code>.</code> <a href="">.</a> <strong>.</strong> <em>.</em>

windows apple dropbox facebook twitter